Verloren stad: Memphis, Egypte, van glorie tot vergetelheid, een reis door de tijd!

Julie Docsterd,
08-12-2023
Memphis, in al zijn pracht en verval, is een krachtige herinnering aan de grootsheid en de vergankelijkheid van beschavingen...
memphis egypt
vw

Stel je een ongerept land voor aan de oevers van de majestueuze Nijl, waar rond 2950 voor Christus de eerste steen van Memphis werd gelegd. In het begin waren er slechts enkele huizen van leem en eenvoudige structuren, onder het waakzame oog van de eerste bouwers van het oude Egypte. Met deze bescheiden fundamenten zou de stad al snel uitgroeien tot een centrum van macht en cultuur.

Het kloppende hart van Egypte

Memphis was niet zomaar een hoofdstad; het was het kloppende hart van het oude Egypte. Gelegen op het kruispunt van handelsroutes, was het een knooppunt voor handelaren, diplomaten en reizigers. De stad had een strategische ligging en stond bekend om haar grote tempel van Ptah, de god van de schepping. De priesters van Memphis speelden een cruciale rol in rituelen en ceremonies, die de band tussen het goddelijke en de farao versterkten.

memphis egypt

memphis egypt
vw

De 5 redenen voor het verval…

1. Verandering van de politieke hoofdstad: In de loop van de tijd, vooral tijdens het Nieuwe Rijk (ongeveer 1570-1069 voor Christus) en latere periodes, verplaatste het politieke en religieuze centrum van Egypte zich naar andere steden zoals Thebe en later Alexandrië. Deze verandering verminderde de politieke en economische betekenis van Memphis.

2. Veranderingen in de loop van de Nijl: Veranderingen in de loop van de Nijl hebben ook een rol gespeeld. Memphis was oorspronkelijk gunstig gelegen nabij de Nijl, maar in de loop van de tijd heeft de verandering in de rivierloop waarschijnlijk invloed gehad op de toegang tot water en scheepvaartroutes, wat de handel verminderde.

3. Buitenlandse invasies en veroveringen: Egypte werd in de loop van zijn geschiedenis herhaaldelijk binnengevallen, onder andere door de Assyriërs, de Perzen en later door Alexander de Grote. Elk van deze veroveringen heeft bijgedragen aan de verzwakking van Memphis, omdat de nieuwe heersers andere steden begunstigden.

4. Economische en demografische achteruitgang: Met het afnemende politieke belang en de afname van de commerciële betekenis kende Memphis een economische en demografische achteruitgang. Bewoners migreerden naar welvarender centra, waardoor de stad in verval raakte.

5. Milieufactoren en onderhoud van structuren: Milieufactoren, zoals erosie en overstromingen, samen met het gebrek aan onderhoud aan de majestueuze gebouwen van de stad, hebben bijgedragen aan de fysieke achteruitgang ervan in de loop der tijd.

Pracht en praal van het Oude Egypte - 14D/13N

Aswan

Cruise

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Mythische Nijl Dahabieh Cruise - Luxor naar Aswan - 11 dagen / 10 nachten

Caïro

Cruise

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Onder de zon van Horus - Caïro naar Caïro

Caïro

Rondreis

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Caïro, Dahabeya & Hurghada Tour - Caïro naar Caïro

Caïro

Rondreis

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Egypte Magic Tour - Caïro naar Aswan

Aswan

Rondreis

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Nijl Adventure Tour - Luxor naar Luxor

Luxor

Rondreis

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten