Voor- en nadelen van soloreizen

Apolline Garente,
29-09-2021
Ben je er nog niet van overtuigd dat soloreizen iets voor jou is? Twijfel je nog tussen de voor- en nadelen? Één ding is zeker: soloreizen zijn een onvergetelijke ervaring die ervoor zorgt dat je veel over jezelf bijleert.
Agnieszka Boeske

1. Controle

Het grootste voordeel van alleen reizen is ongetwijfeld de vrijheid die ermee gepaard gaat. Je gaat op reis met je eigen plannen, je eigen ideeën, en niemand om je op andere gedachten te brengen. Je hoeft geen compromissen te sluiten, geen activiteiten op te geven, een andere bestemming te kiezen of een verblijf in te korten, je hoeft enkel maar je eigen goesting te doen.

Het nadeel van al deze onafhankelijkheid is dat je de gevolgen ook helemaal zelf moet dragen. Als je een verkeerde keuze maakt, of er doet zich een probleem voor, dan heb je niemand om dat mee te delen.

2. Ontmoetingen

Als we in een groep reizen, met familie, vrienden of als koppel, hebben we allemaal de neiging om alles in die gesloten groep te doen, soms sluiten we ons onbewust af voor nieuwe ontmoetingen. Als je alleen reist, zal het veel gemakkelijker zijn om met vreemden, plaatselijke bewoners of andere reizigers te praten. Nieuwe mensen ontmoeten is een manier om eenzaamheid te vermijden, om je open te stellen voor ontdekkingen en het onverwachte, om momenten met iemand anders te delen, momenten die goede herinneringen zullen worden.

Solo reizen is de beste manier om een vreemd land ten volle te ervaren. Je zal niemand hebben om je mee af te sluiten, je trekt de wereld in en als je niet alleen wil zijn, stel je je open voor anderen. Het is een totale onderdompeling wanneer je solo gaat. Het is het avontuur en het onbekende kan angst inboezemen, maar tegelijk ook het gewenste effect kan geven op je gevoelens!

3. Persoonlijke ontwikkeling

Alleen zijn met jezelf kan soms een beetje beangstigend zijn. Maar uiteindelijk is het de perfecte manier om voor jezelf te zorgen, naar jezelf te luisteren en je hoofd leeg te maken. Initiatief nemen, je doelen alleen bereiken en verantwoordelijkheid nemen voor je beslissingen. Het is een manier om zelfvertrouwen te krijgen en je wensen de overhand te laten nemen. Alleen reizen zorgt ervoor dat je verantwoordelijkheid kan nemen, want enkel jij bepaalt je keuzes. Een slechte keuze, zelfs al ben je in groep, is altijd stressvol. Maar alleen is dat nog erger.

Je zult niemand hebben die zich met je doen en laten bemoeit, dus er is alle tijd om je op jezelf te concentreren! Al deze ervaringen zullen nieuwe kwaliteiten aan het licht brengen die verborgen waren, en je zult er door groeien.

4. Eenzaamheid

Het grootste nadeel van soloreizen is natuurlijk de eenzaamheid. De wereld rondreizen is des te aangenamer als je het met iemand deelt. Ook al blijven de herinneringen van een soloreis je altijd bij, vertellen over je avonturen en foto’s laten zien geven helemaal niet hetzelfde gevoel. Reizen met anderen schept herinneringen en smeedt banden.

5. Onveiligheid

Wanneer je alleen reist, moet je je bestemming zorgvuldig kiezen. Je wil geen extra stress, en sommige bestemmingen zijn geschikter dan andere. In je eentje ben je kwetsbaarder en als er een ongeluk gebeurt, kun je niet op een bekende rekenen om je te steunen. Voor je eigen veiligheid kan je altijd een zakfluitje bij je dragen, zodat iemand je kan lokaliseren als je in het wild verdwaald bent, of om anderen te waarschuwen als je je op straat of ergens anders bedreigd voelt.

6. Kosten

Het grote voordeel van in groep reizen is dat de kosten voor logies, vervoer en eten gedeeld worden. Dit is een belangrijke overweging als je besluit alleen te reizen, want het budget is niet hetzelfde en je moet de tijd nemen om je erop voor te bereiden. Toch zijn er alternatieven om astronomische uitgaven te vermijden. Wat logies betreft, brengt de Couchsurfing bijvoorbeeld reizigers in contact met plaatselijke bewoners, zodat ze gratis of voor bijna niets onderdak kunnen krijgen.