Wat zijn de niet te missen tentoonstellingen aan het begin van 2024?

Julie Docsterd,
31-01-2024
Dit nieuwe jaar is een gelegenheid om een blik te werpen op de tentoonstellingen en culturele evenementen die de komende maanden in ons land zullen plaatsvinden. En het moge duidelijk zijn dat liefhebbers van het genre niet teleurgesteld zullen worden!
bozar
Visit Brussels - Jean-Paul Remy

België, het land van het surrealisme

Van 21 februari tot 16 juni 2024 zal Bozar de 100ste verjaardag van het surrealisme herdenken met een tentoonstelling getiteld “Histoire de ne pas rire. Het surrealisme in België”, gewijd aan de beroemde Belgische avant-garde beweging gedurende een periode van maar liefst 60 jaar. Deze tentoonstelling zal onder meer werken bevatten van Paul Nougé, René Magritte, Jane Graverol, Marcel Mariën, Rachel Baes, Leo Dohmen, Paul Delvaux, Salvador Dalí, Giorgio De Chirico en vele anderen.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten zullen daarentegen de gelegenheid aangrijpen om een reizende tentoonstelling te verwelkomen die is ontwikkeld in samenwerking met het Centre Pompidou. Een onderdompeling in surrealistische poëzie, via thema’s als dromen, labyrint, gedaanteverandering, het onbekende en het onderbewuste, begeleid door de grote namen van het surrealisme, van Max Ernst tot Giorgio de Chirico, over Dali, Miro en Man Ray.

Ensor en Rodin

Parallel aan deze twee niet te missen tentoonstellingen gaat gedurende heel 2024 “het Ensor-jaar” door ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van zijn overlijden. In Bergen zal vanaf 13 april het BAM een tentoonstelling over Rodin huisvesten, te ervaren als een “herbezoek” van de artistieke ontwikkeling van de kunstenaar met zijn Belgische ervaring als hoogtepunt. Op het programma staan bijna tweehonderd van de beroemdste sculpturen van de kunstenaar, waaronder sommige monumentale, maar ook tekeningen, gravures en schilderijen.

Maar dat is natuurlijk nog niet alles! Tal van andere evenementen zullen de komende maanden in het land plaatsvinden. Het Wiels in Vorst biedt vanaf 2 februari een tentoonstelling gewijd aan de Belgische kunstenaar Jef Geys, die in 2018 overleed. Tegelijkertijd zal hetzelfde centrum voor hedendaagse kunst het recente werk van de Colombiaanse kunstenaar Oscar Murillo tentoonstellen.

In Villa Empain wordt met de tentoonstelling “House of Dreamers” vanaf 4 april eer betoond aan het legendarische kunstenaarsduo Anni en Josef Albers, prominente figuren in het modernisme.

In het Museum voor Schone Kunsten van de provincie Henegouwen in Charleroi, zal de Amerikaanse kunstenaar Banks Violette, die wordt beschouwd als “enfant terrible van de hedendaagse kunst”, vanaf 10 februari alle tentoonstellingszalen vullen met een veertigtal werken, waaronder monumentale installaties die zijn meest recente creaties zullen vergezellen.

Tot slot zal in het voorjaar het Mu.ZEE (het Constant Permeke Museum) in Jabbeke heropenen, met een geheel nieuwe inhoud  in een uniek modernistisch gebouw, inclusief een beeldhouwatelier waar de schilder tot aan zijn dood woonde.