Wereldbeker 22: Qatar ontdekt boycot met enorme cijfers!

Julie Docsterd,
21-12-2022
De erg controversiële Wereldbeker voetbal van 2022 in Qatar was het doelwit van heel wat kritieken, vooral op de werkomstandigheden van arbeiders en de impact op het milieu. Kritieken die ook aanzetten tot een boycot... Zijn bezoekers echt weggegaan uit Qatar?
Ben Koorengevel

FIFA kondigt cijfers aan die elk gerucht van een boycot ontkennen: meer dan een miljoen bezoekers zijn naar Qatar getrokken tijdens de Wereldbeker 2022. Bovendien hebben meer dan 3,4 miljoen supporters de matches bijgewoond in de stadions.

3de hoogste opkomst!

Het Qatarese persagentschap QNA heeft het over 3.404.252 bezoekers, of de derde beste opkomst voor het Wereldkampioenschap voetbal na de Verenigde Staten in 1994 (3.587.538) en Brazilië in 2014 (3.429.873). Volgens FIFA was het gemiddelde vulpercentage van de stadions 96,3%, terwijl de tribunes tijdens sommige matches in de groepsfase schaars bevolkt leken.

Welke bezoekers?

Buurland Saudi-Arabië, India, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Mexico waren het best vertegenwoordigd volgens de internationale voetbalorganisatie. Oorspronkelijk was het land enkel toegankelijk voor bezoekers met een voetbalticket, maar de toegangsvoorwaarden zijn voor en tijdens het toernooi geleidelijk aan versoepeld.