Werf van de Notre-Dame van Parijs: een mysterieuze sarcofaag ontdekt

Er werden verschillende graven, waarvan een loden sarcofaag uit waarschijnlijk de 14de eeuw, ontdekt tijdens archeologische zoektochten die uitgevoerd werden voor de reconstructie van de Notre-Dame kathedraal in Parijs. De informatie werd op 14 maart meegedeeld door het Franse ministerie van cultuur.

Hannah Reding

Volgens het ministerie zijn de overblijfselen “van een opvallende wetenschappelijke kwaliteit”. Ze werden ontdekt ter hoogte van de kruisarm van de kathedraal, die deels vernield werd tijdens de brand van april 2019.

Een “volledige geconserveerde”, mysterieuze sarcofaag

Onder de graven zat ook een “antropomorfe sarcofaag in lood, die volledig geconserveerd werd”. Het zou kunnen gaan om die van “een hoogwaardigheidsbekleder uit waarschijnlijk de 14de eeuw”, vertelt dezelfde bron.

De missie heeft onmiddellijk onder de huidige bestrating van de kathedraal “een kuil blootgelegd waarin polychrome elementen gegraveerd zijn die bij het oude doksaal van Notre-Dame, gebouwd rond 1230 en vernield aan het begin van e 18de eeuw, behoorden.

Tijdens de werkend ie in het midden van de 19de eeuw uitgevoerd werden, had de Franse architect Eugène Viollet-Le-Duc, die de torenspits getekend heeft, al sporen gevonden het doksaal. Die zijn vandaag tentoongesteld in het Louvre.

 

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆