Terug

Werken vanuit een vakantiehuis in het buitenland, een goed idee?

Waarom zou je, gezien de veralgemening van het thuiswerk, niet werken in het buitenland, onder een heldere hemel, eerder dan je binnen op te sluiten terwijl het buiten regent? Maar is dat mogelijk en doenbaar?

Op het eerste zicht lijkt het een aantrekkelijk idee. Op dit moment zijn verplaatsingen naar het buitenland nog altijd afgeraden, maar op lange termijn zou het concept heel wat landgenoten kunnen verleiden! Bovendien verbiedt niets je op wettelijk vlak om telewerk uit te voeren van waar je wil. Ook je werkgever kan er weinig op tegen hebben, vooral wanneer de internetverbinding performant is en je al je materiaal meeneemt… Onze collega's van de krant Le Soir hebben het concept uitgebreid onderzocht en er blijken toch heel wat obstakels.

 

Gaan we ervoor?

Eerst en vooral moet je natuurlijk je werkgever op de hoogte brengen: als een ongeval zich tijdens je werkuren voordoet, wordt het immers als een arbeidsongeval beschouwd, waar ter wereld je je ook bevindt! Dan is er nog de kwestie van de belastingen. Je betaalt immers belastingen en sociale bijdragen in het land waar je werkt. Je zult dus de wetteksten moeten lezen, uitzoeken welke overeenkomsten België met het derde land heeft en, vooral, de administratieve papierwinkel afhandelen.

 

In Europa?

Om de zaken te "vereenvoudigen", en zolang je een Europees land gekozen hebt, kun je ervan uitgaan dat je telewerk in het buitenland onder de noemer "detachering" valt. Maar, zoals Jean-Luc Vannieuwenhuyse, juridisch adviseur bij SD Worx, aan de krant Le Soir vertelt: "Er zijn op Europees niveau regels voor detachering. Je moet eerst een formulier bij de RSZ invullen, waarmee je in België sociale zekerheidsbijdragen kunt blijven betalen en aan de Belgische sociale zekerheid onderworpen blijft. De werkgever moet om dit document vragen, ook al gaat het om twee weken telewerken in de Provence"! Bovendien moet je waarschijnlijk een voorafgaande verklaring afleggen voor je in het genoemde land gaat werken. Doe je dat niet, dan riskeer je ene boete, die over het algemeen erg zwaar is!

 

Of buiten Europa?

Hier wordt het lastig. Behalve een visum en een werkvergunning moet je ook weten of België een overeenkomst heeft met dit land. In bijna alle gevallen is telewerken in het buitenland mogelijk, maar soms zijn er voorwaarden aan verbonden, zoals bijvoorbeeld een maximale duur van 6 maanden…