Terug

Wie betaalt de rekening als je op reis een ongeval hebt met je bedrijfswagen?

30/06/2022

Werknemers die een bedrijfswagen hebben gebruiken die ook wel eens om daarmee op reis te gaan. Maar wat gebeurt er als je dan onderweg een ongeval hebt en de wagen beschadigd raakt? Wie draait er in zo’n geval op voor de schade?

Clark Van Der Beken

Niet in fout

Ben je zelf niet aansprakelijk voor het ongeval, dan hoef je je in principe geen zorgen te maken. De verzekeraar van de weggebruiker die wel aansprakelijk was voor het ongeval zal in dat geval de schade normalerwijze vergoeden.

Omnium

Ben je wel zelf in fout, dan komt de gewone BA-verzekering van de wagen niet tussen om de schade aan de bedrijfswagen te vergoeden. Enkel de schade die je veroorzaakte aan anderen (bv. een ander voertuig) zal dan door deze verzekeraar worden betaald. Iets anders wordt het als je werkgever een omniumverzekering afsloot voor de bedrijfswagen.  Bij schade aan het voertuig van je werkgever zal die verzekeraar nu eenmaal wel tussenkomen en dit zelfs als je zelf aansprakelijk bent voor het ongeval.  Weet wel dat er een franchise van toepassing zou kunnen zijn zodat een (beperkt) deel van de schade eventueel niet door de verzekeraar wordt vergoed.

En anders?

Is er geen omniumverzekering afgesloten (of moet er daar een franchise betaald worden) dan kan je werkgever vragen dat jij de schade aan de wagen (of de franchise) betaalt. Het ongeval dat je veroorzaakte werd dan namelijk niet veroorzaakt tijdens de uitvoering van je arbeidsovereenkomst (maar wel in je vrije tijd). Je kan je dan ook niet op de regel beroepen dat je enkel aansprakelijk bent voor je bedrog, je zware schuld of je lichte schuld als die bij jou eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt.

Jan Roodhooft, advocaat