Wijngaarden en kastelen in de regio Namen

Julie Docsterd,
08-04-2024
De Belgische wijnmakers hebben de wind in de zeilen. Julie en haar vriend trokken eropuit om de wijnen uit de regio Namen te ontdekken. Ze maakten van de gelegenheid gebruik om ook een kijkje te gaan nemen in de kastelen in de buurt, met het glas in de hand.
Château de Bioul
Mathieu Pfennings Château de Bioul

Ik was het wat beu dat mijn Jules altijd zei dat ik niets van wijn wist. Maar anderzijds moet ik ook toegeven dat hij niet helemaal ongelijk heeft… En als hij echt eerlijk is, geeft hij toe dat ook hij geen echte expert is op dat vlak. En dus stelde ik een wijnweekend voor. En als we dan toch bezig zouden zijn met genieten, stelde ik ook voor enkele ‘châteaux’ te ontdekken! Zijn ogen fonkelden meteen. En omdat de Belgische wijn in de lift zit, hoefden we niet ver te gaan: we trokken naar de streek ten zuiden van Namen, naar de Maasvallei. Kers op de taart: de lokale wijngaarden zijn vaak te vinden in de buurt van prachtige kastelen, zodat je van een glas kan genieten tussen historische stenen met een rijke geschiedenis.

Domaine de Ronchinne
Domaine de Ronchinne

Een overnachting in het kasteel

We zetten onze valiezen neer in het Domaine de Ronchinne, in Maillen. Dit hotel is gevestigd in een kasteel omringd door een prachtig park. De kamers variëren van klassiek tot apart: een boomhut, een futuristische kubus in het park, een cowboycaravan, een hut, of zelfs een overnachting onder een zeil met zicht op de sterrenhemel! Mijn vriend is eerder een koukleum, dus kozen we voor een echte slaapkamer. Niet in het kasteel, wel in de stallen: een warme accommodatie met houten panelen. We namen wel een aperitief in het kasteel: een chique sfeer, met hoge plafonds en houten vloeren die kraken. In het restaurant vind je geen à la carte menu, wel een gastronomisch buffet. En lokale wijn, van de wijngaarden van Domaine du Ry d’Argent, in Bovesse. Leuk om weten: de wijnstokken van dit domein staan op het domein van het hotel.

Domaine du Chenoy
Nicolas Meinguet-www.nicolasmeinguet.com

Degustatie op het Domaine du Chenoy

Zaterdagochtend was het tijd voor wat educatie. We trokken naar het Domaine du Chenoy, ten noorden van Namen, om alles te leren over Belgische wijn. Het avontuur begint met een wandeling door de wijngaard, waar de gepassioneerde wijnbouwers uitleg geven over de cyclus van de wijnstok en de zorg die nodig is om kwalitatieve druiven te kunnen oogsten. Daarna volgt een bezoek de wijnkelders, waar het eigenlijke wijnmaken plaatsvindt. We leren hoe druivensap wordt omgezet in wijn (biologisch, in dit geval!) en hoe je het eindresultaat op de juiste manier bewaart. Heel leerzaam. Vervolgens is het tijd voor de proeverij, in een gewelfde kelder uit de 12de eeuw. Hier proef je een selectie van 3 verschillende cuvés die op het domein worden geproduceerd. Ik liet me meeslepen in een wereld van aroma’s en smaken. De gids helpt me te begrijpen wat ik proef. Neem het van mij aan: hierna zal je een fles wijn met veel meer aandacht bekijken en proeven…

Château de Vêves
A. Petit

Een sprookjeskasteel

In de namiddag bezochten we het Château de Vêves in Celles, op 10 minuten rijden van Dinant. Dit middeleeuwse fort, dat tijdens de Renaissance werd verbouwd, ligt op een rotspunt en overschouwt de omgeving. Een echt sprookjeskasteel, met torens die naar de hemel wijzen. In de salons, versierd met antieke meubels en weelderige houten lambriseringen, waande ik me even Doornroosje… Mijn prins was daarentegen eerder geïnteresseerd in de wapenkamer. Na ons bezoek maakten we een romantische wandeling door het mooie dorpje Celles: een bewegwijzerde route begint op het plein en leidt je langs de Romaanse kerk en hedendaagse kunstwerken.

l'Eau Vive
l'Eau Vive

Eten in l’Eau Vive

We sloten de dag in stijl af in het 2-sterrenrestaurant L’Eau Vive in Profondeville. Het menu varieert van maand tot maand, in functie van wat er in het seizoen is. Op dit moment vind je op het menu Royal Belgian Caviar, Noordzeekabeljauw, Cochon Pietrain, Pigeonneau d’Anjou, Truffel, Valrhona-chocolade en nog veel meer smaken. Een schitterend staaltje culinaire kunst. We vonden het geweldig om de chef en zijn team aan het werk te zien.

Jardin d'Annevoie
Benjamin Potie

Een schitterend staaltje culinaire kunst. We vonden het geweldig om de chef en zijn team aan het werk te zien.

De watertuinen van Annevoie

Na de wijnproeverij van zaterdag genoten we van een zondag vol liefde en verfrissend water in de tuinen van Annevoie, die aan een prachtig kasteel grenzen (je kan het niet bezoeken, maar de gevel zorgt voor een betoverend decor). Dit zijn de enige watertuinen in België. Al meer dan 260 jaar brengt de natuur hier unieke fonteinen tot leven, zonder machines, maar wel dankzij het principe van de communicerende vaten. Er is een waaiervormige fontein, een waterstraal die 7 meter hoog de lucht in spuit, kabbelende watervallen en niet te vergeten de ‘fontein van de liefde’ aan het einde van een pad met perfect gesnoeide hagen. Ik herinnerde mijn vriend er meteen ook aan dat het tijd zou worden om ook in onze tuin wat takken te snoeien… Om hem een aandenken te geven aan deze mooie momenten en gewoon ook omdat hij het verdient, kocht ik stiekem een fles van de wijn die ter plekke wordt geproduceerd. Voor alles een eerste keer! Ook goed om weten: de brasserie serveert lokale producten, inclusief lokale wijnen!

We hielden van:

  • Samen een romantische wandeling maken tussen de fonteinen van de ‘Jardins d’Annevoie’

En savoir plus