Het is in september, wanneer de bladeren zachtjes beginnen te verkleuren en de lucht een warme gloed krijgt, dat Sankt Vith één van zijn heerlijkste geheimen onthult: het wildseizoen.
© pip margraff
Geloof me, er zijn maar weinig plekken waar herfst en gastronomie zo stijlvol samengaan als in dit stadje in de Oostkantons, gelegen tussen diepe bossen en stille valleien. Zelf ging ik voor een even eenvoudige als deugddoende aanpak: ‘s morgens de wandelschoenen aan, ‘s middags genieten van een hertenfilet met veenbessen. En de volgende dag gewoon opnieuw beginnen! Ik vertel je er alles over…
Kleurige herfstwandelingen
Voor we aan tafel gaan, wil ik het eerst even hebben over het landschap. Want hier, in de Ardennen-Eifel, is de natuur koning – vooral in de herfst, wanneer elk wandelpad verandert in een tapijt van oker en goud. Het natuurreservaat van de Hoge Venen, de rustige oevers van de Our, de beboste heuvels rond Sankt Vith, … hier kan je uren wandelen zonder iemand tegen te komen – behalve dan een gehaaste eekhoorn of een nieuwsgierige ree.
© WBT - Julien Libert - Sentiers du Phoenix
Mijn tip? Laat je leiden door de ‘Nodemapp’ app, waarmee je je eigen route uitstippelt doorheen 1.300 km aan bewegwijzerde paden: idyllische weggetjes, bergkammen met adembenemende vergezichten en lussen voor wie graag picknickt (of al eens vergeet waar de auto nu weer stond).
Hoogseizoen voor wildliefhebbers
Maar het echte hoogtepunt komt pas na de wandeling, met rozige wangen en benen die zich hebben kunnen uitleven: aanschuiven aan tafel. In Sankt Vith wordt goed eten serieus genomen. Deze kleine stad is een ware culinaire hotspot!
© Birgit Sterckx
Mijn absolute favoriet blijft het restaurant van het Relax Hotel Pip Margraff. Dit culinaire pareltje, gelegen in een stijlvol viersterrenhotel, biedt een keuken waar traditie en finesse samenkomen. In de herfst is het wildseizoen er echt een feest, met menu’s die zelfs wie twijfelt aan bosgerechten doen smelten!
Verzorgd en smaakvol
Het viergangenmenu van het restaurant verandert in functie van het aanbod en de inspiratie van de chef. Voor de fijnproevers (én de grote eters) is er het ‘Gourmet’-arrangement van het hotel: twee overnachtingen, een viergangenmenu, een zevengangenmenu, uitgebreid ontbijt en onbeperkte toegang tot de wellness. Dé perfecte optie voor wie ‘s ochtends wil wandelen en ‘s avonds wil tafelen – zonder toegevingen.
© Sarah Linden Fotografie
Liever iets eenvoudiger? De lunchformule voldoet ook aan alle verwachtingen: vers, seizoensgebonden en snel geserveerd. Voeg daar nog een wijnkaart aan toe waar een gepassioneerde sommelier jaloers op zou zijn – met een mooie selectie Franse, Belgische, Luxemburgse, Duitse en Italiaanse wijnen – en je krijgt een totaalervaring, van glas tot bord.
Wellness, dutjes en herfstverwennerij
Tussen de maaltijden door (ja, er moet ook verteerd worden!) is de wellnessruimte van Pip Margraff het ideale toevluchtsoord. Denk aan: borrelende jacuzzi, geurende sauna’s, een gezellige hamam, rotszwembad en een rustruimte badend in zacht licht. Alles wat je nodig hebt om lichaam en geest tot rust te brengen voor een volgende boswandeling… of een volgend gastronomisch menu, afhankelijk van je prioriteiten.
© Sarah Linden Fotografie
Een herfst om volop te beleven
Toen we Sankt Vith achter ons lieten, had ik het gevoel te vroeg te vertrekken. Alsof elk bochtje van het wandelpad, elke smeltende hap, elk glas bij de ondergaande zon deel uitmaakte van een groter geheel: een herfstpauze om van te genieten tot het allerlaatste blad is gevallen.
Dus als je op zoek bent naar een uitje dat natuur en gastronomie combineert, inspanning en ontspanning, gouden bossen en traag gegaard wild — zoek niet verder: Sankt Vith is jouw bestemming. Kom en proef de herfst zoals je hem nog nooit geproefd hebt!