Zonnedouches: perfecte oplossing voor kampeerders of nutteloos gadget?

Julie Docsterd,
22-07-2023
Zijn zonnedouches de ideale oplossing voor al je avonturen in open lucht, of eerder een overbodig gadget? Laten we dat samen ontdekken.

Het principe van de zonnedouche

Zonnedouches worden vaak aangeprezen als onmisbare accessoires voor liefhebbers van kamperen, trekking of bivakkeren. Het basisprincipe is eenvoudig: de energie van de zon wordt gebruikt om het water in het reservoir of de zak te verwarmen. Zonnecollectoren zetten de energie van de zon om in warmte, waardoor het water geleidelijk aan opwarmt. Een isolatielaag zorgt ervoor dat deze warmte vastgehouden wordt, waardoor het mogelijk wordt om in open lucht te genieten van een warme douche.

De voordelen van zonnedouches

Zonnedouches bieden heel wat troeven. Ze zijn milieuvriendelijk, aangezien ze alleen zonne-energie gebruiken, een hernieuwbare energiebron. Ze hebben bovendien geen andere energiebronnen nodig om te werken, wat goed is voor de planeet en je portemonnee. Bovendien zorgen ze voor een zekere mate van comfort, zodat je na een dag wandelen of kamperen kan genieten van een heerlijk warme douche.

De soorten zonnedouches

Er zijn twee grote types van zonnedouches: vaste en mobiele. De vaste modellen zijn ideaal voor ecologische campings. Ze hebben een stevige structuur en zijn uitgerust met zonnecollectoren. Ze moeten natuurlijk op een zonnige plek geplaatst worden om hun werking te maximaliseren.

Mobiele modellen daarentegen zijn perfect om te gaan kamperen in de wildernis. Ze zijn licht en makkelijk te vervoeren. Ze bestaan uit een douchekit met PVC zak die de energie van de zon efficiënt absorbeert. Er zijn zelfs ‘rugzak’-modellen!

Deze mobiele of draagbare zonnedouches werken heel goed… als je tenminste niet lang wil douchen met gloeiend heet water! Maar als back-up oplossing tijdens een trekking op zonnige dagen zijn ze perfect!