Zwitserland: binnenkort een elektronisch vignet, online te reserveren!

Julie Docsterd,
01-07-2023
Vanaf 1 augustus zal het mogelijk zijn om het Zwitserse wegenvignet online te kopen, een belangrijke evolutie voor de sticker die je nodig hebt om het wegennet in het land te mogen gebruiken.
nigel tadyanehondo

Vanaf 1 augustus kan je het Zwitserse wegenvignet online kopen. Dat vignet is essentieel voor het rijden op de wegen in het land. Dit besluit is voor de Zwitserse overheid een belangrijke stap voorwaarts op het vlak van digitalisering.

Voor iedereen voordelig?

Het elektronische wegenvignet, of e-vignet, zal gekoppeld zijn aan de nummerplaat en niet langer aan het voertuig. Deze aanpak heeft een aantal voordelen, vooral voor wie wisselbare nummerplaten heeft of in de loop van het jaar van voertuig wisselt.

Ook voor buitenlandse voertuigen

De Zwitserse autoriteiten hebben bevestigd dat het e-vignet ook beschikbaar zal zijn voor buitenlandse voertuigen.

Te koop op de OFDF-website, aan dezelfde prijs

Het ‘Office fédéral de la douane et de la sécurité des frontières’ (OFDF) biedt het e-vignet te koop aan op zijn website. De prijs is identiek aan die van een fysiek exemplaar, 40 Zwitserse Frank (zo’n 41 euro).

Een toekomst zonder fysiek vignet?

De twee modellen van het vignet, een elektronisch en de standaardversie, blijven in eerste instantie naast elkaar bestaan. De Zwitserse overheid zal het fysieke vignet echter schrappen als het verkoopaandeel onder de 10% zakt.