Flevoland: het rijk der tulpen

Flevoland: het rijk der tulpen

Gert Van Wichelen,
02-09-2021
Flevoland is de jongste streek van Nederland. De provincie ligt nabij Amsterdam en tussen Friesland, Gelderland en Noord-Holland.

Flevoland bestaat sinds het begin van de 20ste eeuw door een groot inpolderingsproject dat in 1924 van start ging en is de twaalfde provincie in Nederland. Eilanden zoals Urk en Schokland werden vasteland. Waar ooit enkel water was, is nu land en vooral veel tulpen.

Flevoland: Omgeven door kleur

Nederland is gekend vanwege zijn tulpen, maar in Flevoland word je er nog meer omsingeld.

In het voorjaar kan je hier langs de prachtige kleuren en velden fietsen en wandelen. Flevoland heeft de langste tulpenroute van Nederland. National Geographic doopte het in 2009 tot één van de mooiste autoroutes ter wereld. Maar kies vooral voor de fiets en volg tot wel 100 km de bewegwijzerde route. Geniet van de tulpen. Geniet van de kleuren.

Lentefeest

En dan is er nog het Lentefeest in de Noordoostpolder. Van april tot mei kan je er het Tulpenfestival bezoeken. 2000 varianten van de typische Nederlandse bloem, zijn te zien in speciale tuinen en exposities. Er zijn ook randactiviteiten zoals koetstochten en pop-upcafés. Mocht je denken dat je enkel in de lente de pracht en glorie kan ontdekken, dan heb je het mis. Er zijn veel tuinen het hele jaar geopend. Bijvoorbeeld Kwekerij Joosten met 4000 m² aan showtuin. In Hanneke’s Pluktuin kan je je eigen boeketje samenstellen.

Maar daar blijft het niet bij, want je kan het hele jaar door genieten van een tulp. Of beter gezegd, op een tulp. Ga naar Tulpeiland en kom tot rust bij het Wolderwijd-meer en het charmante Zeewolde. Hier vind je vooral orchideeën, maar als je het eiland vanuit de lucht bekijkt, dan zie je die tulp waar het eiland naar vernoemd is. Het eiland heeft de vorm van een tulpenblad. Bezoek op dit eiland de Orchideeën Hoeve met exotische fauna en flora en de grootste vlindertuin van Europa.

Flevoland: Ontelbaar mooie natuurgebieden

Als velden vol tulpen niet genoeg natuur voor je zijn, dan zet je de reis verder naar de Marker Wadden.

Dat zijn vijf eilanden in het Markermeer die deel uitmaken van het Nationaal Park Nieuw Land. Dat natuurpark ligt niet zover van Amsterdam tussen Almere en Lelystad. Het is een kunstmatig aangelegd natuurgebied, maar daarom niet minder interessant. De boswachter neemt je mee op excursie en vertelt je alles over de dieren en planten die hier leven. De Marker Wadden werden aangelegd in 2016 als natuurherstelproject en zorgen ervoor dat de bodem van het Markermeer niet langer troebel en verstikkend is voor het onderwaterleven. Je kan overnachten op Haveneiland in een energieneutraal eilandhuisje. De stilte komt er je tegemoet. Vogels en natuur zijn het enige in je nabije omgeving.

Het hele natuurpark is trouwens ‘man-made’. Hier was vroeger de Zuiderzee. De wisselwerking tussen mens en natuur staat centraal. Vogelspotters ervaren hun wildste dromen. Naast de Marker Wadden en het Markermeer,

De vroegere eilanden van Flevoland: Urk en Schokland

Urk is een voormalig eiland dat deel uitmaakt van Flevoland en is een eeuwenoud vissersdorp met geschiedenis.

Je kan er wandelen door de oude steegjes of ‘ginkies’, zoals ze het zeggen op z’n Urkers. In de haven vind je gezellige restaurantjes met terrassen die je lokken om er van de verse vis te genieten. Met een vissersboot over het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee, kan je misschien zelf je vis vangen. Het dorpje heeft meer te bieden dan verse vis: breng een bezoekje aan het museum en monumenten om zo de rijke geschiedenis van Urk te ontdekken. De vuurtoren en de IJsselmeervisafslag mogen zeker niet ontbreken op je to-do lijstje. Op zondag moet je hier niet zijn. De sterk christelijke bewoners nemen de zondag als rustdag heel serieus. Je plant je bezoek dus beter door de week of op een zaterdag.

Sinds de inpoldering ligt ook Schokland niet langer in de Zuiderzee, maar op het droge. Toen het dorp nog een eiland was, leefden de bewoners van visserij en overzeese handel. Maar door constante overstromingen moesten de Schokkers het eiland verlaten. De vuurtoren van toen die als enige bewoond bleef, kan je nu bezoeken. Ook de voormalige haven en de kerkruïne zijn een bezoek waard.

160 archeologische vindplaatsen

Het historisch interessante dorp is gekend voor zijn talrijke nationale monumenten en meer dan 160 archeologische vindplaatsen. In Museum Schokland vind je menselijke voetafdrukken van meer dan 4000 jaar oud, die tijdens de opgravingen ontdekt werden. Schokland is ook het eerste Nederlandse monument dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Je kan de Zuiderzeeroute fietsen die je leidt langs deze voormalige eilanden. Fietsen en wandelen staan centraal in Flevoland. Kies voor een fietsvakantie langs de gezellige dorpen en de kleurrijke tulpenvelden. Ga vooral in de lente, want dan zijn de bloemen in volle bloei en hebben ze de mooiste kleuren. Het aantal vogels en het groen pieken in april en mei, vergeet dus je bezoek aan het Nationaal Park Nieuw Land niet.