5 opmerkelijke Europese sites die dreigen te verdwijnen

Julie Docsterd,
23-03-2024
Of de dreiging nu komt van Moeder Natuur of van de mens zelf, het aantal opmerkelijke sites die op korte termijn dreigen te verdwijnen, is niet meer bij te houden. En dat in alle uithoeken van het Oude Continent.

Sinds 2013 hebben Europa Nostra en de Europese Investeringsbank (EIB) elk jaar zeven bedreigde historische monumenten en locaties uitgekozen. Hoewel deze trieste lijst voor het afgelopen jaar nog niet is samengesteld, hebben de twee instellingen wel al een lijst opgesteld met ongeveer tien ‘kanshebbers’ waarvan de toekomst er maand na maand somberder uitziet.
Wij hebben er vijf geselecteerd, waaronder één in België.

1. Het Zuidpaleis

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Tobias (@tobias.d.bxl)

Dit 175 meter lange gebouw tussen twee boulevards in het centrum van Brussel (Stalingradlaan en Zuidlaan) werd ontworpen door architect Wynand Janssens en opende zijn deuren in 1875. Tot voor kort vond je er zowel winkels als sportvoorzieningen die beheerd werden door de Stad Brussel. Nu de aanleg van de noordelijke metrolijn op een fiasco is uitgedraaid, zou het Zuidpaleis wel eens gedeeltelijk kunnen worden afgebroken, waarbij slechts twee van de gevels bewaard zouden blijven.

2. De “corons” van Roubaix en Tourcoing

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Hernán Ameijeiras (@hernanamei)

In de 19e eeuw waren de Franse steden Roubaix en Tourcoing belangrijke centra van de lokale textielindustrie. Arbeiders woonden in kleine huisjes waar de leefomstandigheden zeer spartaans waren. Vandaag de dag zijn er nog maar een handvol van deze kleine arbeidershuisjes over en de steden zijn van plan om ze af te breken om er een nieuwe, moderne wijk te bouwen die voldoet aan de woonbehoeften van deze regio in het noorden van Frankrijk.

3. Sifnos, Serifos en Folegandros (Griekse Cycladen)

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Visit Sifnos (@visitsifnosisland)

De Griekse eilandengroep van de Cycladen telt maar liefst 220 eilanden, waarvan Paros, Naxos en Mykonos de bekendste zijn. De laatste tien jaar heeft Mykonos al zijn oorspronkelijke charme verloren en is het een echt attractiepark geworden voor rijke toeristen op zoek naar stranden en hippe bars. Volgens Europa Nostra zouden andere eilanden in de Egeïsche Zee wel eens hetzelfde lot kunnen ondergaan, te beginnen met Sifnos, Serifos en Folegandros, waar de belangstelling zodanig groeit dat het zorgwekkend wordt.

4. De kerk van San Pietro in Gessate (Milaan)

De kerk van San Pietro ligt in het hart van de Lombardische hoofdstad. Dit meesterwerk van barokke kunst werd voltooid in de 15de eeuw en is daarmee één van de oudste kerken in de Italiaanse grootstad. Binnen kan je fresco’s bewonderen die die door verschillende lokale kunstenaars geschilderd werden, maar vochtproblemen en de hittegolven van de afgelopen jaren hebben deze pareltjes langzaam doen verdwijnen.

5. Het Paleis van Sztynort (Polen)

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Monika Orłowska (@dworki.palace)

Het Paleis van Sztynort ligt op een paar kilometer van de Mazurische Meren en werd tussen 1689 en 1691 gebouwd door een Duitse adellijke familie, de Lehndorffs. Vandaag is het paleis meer dan ooit toe aan een grondige renovatie om het te bewaren voor toekomstige generaties. Maar twee struikelblokken staan elk renovatieproject in de weg: een veelheid aan verschillende renovatietechnieken moet worden gecombineerd op dezelfde locatie en de lokale autoriteiten zijn niet bereid om 100% van de financiering op zich te nemen…