De mooiste plekken om te bezoeken in de Vendée volgens Denis Van Weynbergh

Julie Docsterd,
26-04-2024
De Vendée Globe, bijgenaamd de Everest van de zeeën, is de zwaarste solo non-stop zeilwedstrijd ter wereld. Een Belg neemt deel: Denis Van Weynbergh, aan het roer van de IMOCA D'Ieteren Group. De gelegenheid om hem te vragen naar zijn favoriete plekjes in dit prachtige departement van West-Frankrijk.
vendée globe
Denis V.W.

De Vendée heeft het allemaal! Of u nu geïnteresseerd bent in natuur, sport of cultuur in al zijn vormen, er is altijd iets te ontdekken en te genieten in het Franse departement Vendée. Gelegen in de regio Pays de la Loire en in de historische provincie Poitou, is deze streek makkelijk te bereiken vanuit België, zowel met het vliegtuig (via de luchthaven Nantes Atlantique), de trein of de auto.

Een van de belangrijkste evenementen op de kalender in deze regio, is de 10e editie van de Vendée Globe. Met een start op 10 november vanuit Les Sables d’Olonne, is het ongetwijfeld een evenement waar je minstens één keer in je leven moet bij zijn. Eerder in het jaar, kort voor de zomer, kunnen watersportliefhebbers ook de aankomst bijwonen van de schippers van de 2e editie van de New York Vendée – Les Sables d’Olonne,  die op 29 mei vanuit de Big Apple vertrekt. Deze trans-Atlantische race, die 31 schippers samenbrengt, waaronder Denis Van Weynbergh, is het laatste kwalificatie-evenement voor de Vendée Globe 2024. De eerste aankomsten zijn gepland rond 7 juni in Les Sables d’Olonne, met een prijsuitreiking gepland op zondag 9 juni.

De 4 favorieten van een kampioen

Vendée
s bourcier

Met deze wedstrijd voor de deur vroegen we Denis Van Weynbergh naar zijn favoriete plekjes in de regio. Onze schipper waardeert vooral de fietspaden van  de moerassen van Olonne en La Guittière met zijn oesterhaven. Hier zal je enkele van de mooiste landschappen van de Vendée ontdekken, met de Atlantische Oceaan op de achtergrond.

Vendée
Nathalie Chevré

Om te genieten van de lokale gastronomie, gaat Denis Van Weynbergh bij voorkeur naar de Quai Garnier in Les Sables d’Olonne, een favoriete plek waar wie vertrekt en droomt om ooit per schip te vertrekken… Dag en nacht valt de wijk op door zijn levendigheid en zijn vele adressen die de meest veeleisende levensgenieters tevreden kunnen stellen!

Vendée
Baie de Cayola Antoine Martineau

Aan het eind van de dag heeft de Belgische schipper een zwak voor de zonsondergangen van Cayola Bay. Gelegen in het Château d’Olonne, op de weg naar de corniche tussen Bourgenay en Les Sables d’Olonne, biedt deze haven een prachtig panorama. Dit natuurgebied strekt zich uit over 120 m en is beschermd om de vele plantensoorten die zich daar ontwikkelen te behouden.

Vendée
Plage sauvage de Paracou A. Lamoureux Vendée Expansion

Tot slot luiert Denis Van Weynbergh graag op het strand van Paracou, een charmante kleine baai aan de wilde kust. Van daaruit kunt u via een fietspad alle rijkdom van het lokale natuurlijke erfgoed ontdekken, maar ook de kust, het bos en de omliggende moerassen.

Heeft u advies of goede ideeën nodig om uw volgende reis naar de Vendée voor te bereiden? Bekijk dan zeker de website van In de Vendée, de beste inspiratiebron om een verblijf te plannen dat in alle opzichten bij u past!