Een verblijf tussen natuur en erfgoed, midden in het Franse ‘Groene Venetië’

Julie Docsterd,
26-03-2024
Het zuiden van de Franse regio Vendée, die ook wel ‘Venise Verte’ of het Groene Venetië genoemd wordt, is een ideale bestemming om gas terug te nemen, te genieten van de open lucht en opmerkelijk erfgoed te ontdekken!
Vendée
Vouvan

De zuidelijke regio van de Franse Vendée, gelegen tussen La Rochelle en Fontenay-le-Comte, is een ideale vakantiebestemming met veel openluchtactiviteiten, karaktervolle dorpjes, opmerkelijke erfgoedsites en bijzondere ervaringen. Bovendien kan je dankzij de ligging ook makkelijk de kustlijn van de Vendée en de beroemde Puy du Fou ontdekken.

Een betoverend en mysterieus paradijs

Het Marais poitevin, het op één na grootste moerasgebied van Frankrijk, werd gevormd over een periode van duizenden jaren, waarbij het de plaats innam van het oude zeegebied van de Pictons. Deze uitgestrekte polders kan je van april tot oktober per boot, paddleboard of zelfs kano verkennen. Rustige uitstapjes die garant staan voor een totale ontspanning in een tijdloze sfeer. Als je liever vaste grond onde de voeten hebt, kan je ook kiezen voor één van de vele wandelingen langs de 130 km aan bewegwijzerde wandelpaden, of voor één van de routes voor fietstoeristen, waarlangs kleine havens en tuinbouwdorpjes elkaar afwisselen.

Vendée
Marais

Nog een must voor natuurliefhebbers is het bos van Mervent-Vouvant. Dit enorme bos biedt een adempauze in een stuk groen van 5.000 hectare in het hart van de Vendée. Je vindt er ook de ruïnes van een oud fort, met vestingmuren die uitkijken over het bos. Dat weelderige bos is de perfecte plek om je batterijen weer op te laden, maar ook om te wandelen, paard te rijden of te fietsen. Je kan ook een elektrische boot huren, gaan paddleboarden of kanoën om te genieten van het opmerkelijke landschap rond Lac de Mervent. De jongsten zullen een uitstapje naar Natur’Zoo of het Pierre-Brune Park dan weer geweldig vinden.

Uitzonderlijk erfgoed

Liefhebbers van mooie gebouwen zullen de regio ook waarderen omwille van zijn steden en dorpen die bekend staan voor hun rijke erfgoed. Te beginnen met Fontenay-le-Comte, in 2020 een ‘coup de cœur’ in de Michelin-gids en een ‘Ville d’art et d’histoire’ die deel uitmaakt van de ‘Plus Beaux Détours’ van Frankrijk, een label voor de beste bestemmingen buiten de grote toeristische routes. Een stad waar je nog een zekere ‘dolce vita’ ervaart, dankzij de sprookjesachtige architectuur die je kan ontdekken tijdens een audiowandeling met geolocatie.

Vendée
Fonten

De regio is ook bezaaid met heel wat andere dorpen die net zo goed bekend staan om hun uitzonderlijke erfgoed. Het middeleeuwse stadje Vouvant bijvoorbeeld, op een steenworp van het bos van Mervent-Vouvant, het karaktervolle dorpje Foussais-Payré, het mijnstadje Faymoreau en Nieul-sur-l’Autise, een dorp dat opvalt door zijn kalkstenen gebouwen.

Er zijn ook andere bijzondere plekken die zeker een bezoek waard zijn, zoals de twee abdijen van de regio. De Romaanse abdij Saint-Pierre in Maillezais, gebouwd in 1003, is waarschijnlijk de meest majestueuze. Maar die van Saint-Vincent, in Nieul-sur-l’Autise, moet niet onderdoen, met zijn vele nog intacte elementen. La Chapelle-aux-Lys, een ‘4-sterrendorp’, heeft een planetarium dat een immersieve ervaring biedt onder een 360°-sterrenhemel dankzij een unieke hemiferische koepel.

Tot slot is het zuiden van de Vendée ook gekend om zijn culinaire specialiteiten. En dat zowel zoet, met gevlochten brioche en de ‘gâche vendéenne’, als hartig, met gerechten als ‘préfou’, ‘jambon vendéen’ en ‘mogette’. En  alles kan je doorspelen met een lokaal drankje zoals Kiki of vin d’épines. Heerlijk!

Voor meer informatie over deze toeristische bestemming, surf je naar de website van het Office de tourisme de Vendée Grand Sud.