4 goede redenen om dit jaar de Vendée te bezoeken

Julie Docsterd,
15-03-2024
Voor een keer biedt de Vendée een bijzonder volle kalender van evenementen gedurende het hele jaar, met muziek- en theaterfestivals, traditionele beurzen en hoogwaardige sportcompetities.
Vendée
cms ©

Of je nu geïnteresseerd bent in natuur, sport of cultuur in al haar vormen, weet dat er altijd iets te ontdekken en te genieten valt in het Franse departement Vendée. Gelegen in de regio Pays de la Loire en in de historische provincie Poitou, is het gemakkelijk bereikbaar vanuit België, of je nu met het vliegtuig (via de luchthaven van Nantes Atlantique), de trein of  de auto reist.

Land van sport

Vendée globe
© DPPI - O.Blanchet / Vendée Globe

Naast de schoonheid van zijn landschappen, een rijk erfgoed en een gastronomie die gekenmerkt wordt door het gebruik van de beste zeevruchten, onderscheidt de Vendée zich ook door de grote evenementen die elk jaar worden georganiseerd. De Tour de France komt er regelmatig langs, maar 2024 zal worden gekenmerkt door een nog uitzonderlijker evenement: de Olympische Fakkeltocht op 4 juni. Die zal zeven onmisbare plekken in de Vendée doorkruisen, waaronder Les Sables d’Olonne, Puy du Fou en La Roche sur Yon. Als het zien van de beroemde vlam een evenement is dat je zeker niet mag missen, is dat nog meer het geval in de Vendée, een onbetwist sportland!

Een ander uitzonderlijk sportevenement om ter plaatse mee te maken: de 10de editie van de Vendée Globe, ook wel bekend als de “Everest van de zeeën”. Met een start op 10 november vanuit Les Sables d’Olonne is dit ongetwijfeld een evenement waar je minstens één keer in je leven aan moet deelnemen, vooral om de grote start bij te wonen. Om dit te doen, is het beter om je accommodatie in Les Sables d’Olonne te reserveren, zodat je midden in het evenement kunt duiken en het van dichtbij kunt meemaken.

vendée
Th.Martinez/Sea&Co

Eerder in het jaar, net voor de zomer, kunnen fans van zeilen ook de aankomst van de zeilers van de 2de editie van de New York Vendée – Les Sables d’Olonne bijwonen, die op 29 mei vanuit New York zal vertrekken. Deze transatlantische race, met 31 deelnemers, waaronder de Belg Denis Van Weynbergh (D’Ieteren Group), is de laatste kwalificatierace voor de Vendée Globe 2024. De veeleisende race van maar liefst 3.200 mijl duurt meestal tien tot elf dagen en belooft adembenemende beelden. De eerste aankomsten zijn dan gepland rond 7 juni in Les Sables d’Olonne, met een prijsuitreiking op zondag 9 juni.

Bloeiende Vendée

Tot slot zullen natuurliefhebbers ook blij zijn met de International Floralies, die voor het eerst in de Vendée zal plaatsvinden. De ondertussen 13de editie start op 17 mei. Dit belangrijke bloemenevenement, dat om de vijf jaar plaatsvindt, zal worden gehouden in het Logis de la Chabotterie, in Saint Sulpice le Verdon. Het evenement, gelanceerd in 1956 om de rijkdom en schoonheid van de plantenwereld in al zijn diversiteit te vieren, trekt bij elke editie honderdduizenden bezoekers van over de hele wereld. Deze editie belooft indrukwekkend te worden met artistieke bloemen- en plantenopstellingen rond het thema “Bloemenspelen”… een knipoog naar de Olympische Spelen van Parijs!

Heb je advies of goede ideeën nodig om je volgende reis naar de Vendée voor te bereiden? Raadpleeg de website van Vendée Toerisme, de beste bron van inspiratie om een reis te plannen die perfect bij je past!

Vendée Toerisme