Alles om de slag van Waterloo te herbeleven

Florence Brigode,
11-04-2023
Wat is ze mooi, de Brabantse hoeve die de gîte en gastenkamers van ‘La Bachée’ herbergt! De binnenkoer, de witte muren, de beplanting rondom… Wat een uitstraling! Het moet gezegd dat de oude stallen en de schuur dateren uit 1721. Meer dan 300 jaar geschiedenis telt deze boerderij die in het hart ligt van het slagveld van Placenoit. Kippenvelmomenten verzekerd! Terwijl de gîte geschikt is voor maximaal 5 personen, kan je in de gastenkamer van La Bachée met maximaal 3 personen terecht: meer dan genoeg voor een romantisch uitje dus. Wat ik mooi vond? Het licht dat overal naar binnen sijpelt, de mooie mezzanine, de grasgroene tuin. En op praktisch vlak de vlotte parkeergelegenheid en de nabijheid van de lokale winkels. Maar vooral: we zitten vlak naast het slagveld van Waterloo, midden in de geschiedenis!
Olivier Cappeliez 2 Olivier Cappeliez

We begonnen ons weekend met een fietstocht in de omgeving: we volgden de ‘Route Napoléon’, in de voetsporen van de keizer. De fietstocht, die begon bij het Wellingtonmuseum, was boeiend, met informatieve panelen langsheen de route. Veel emoties ook onderweg: de ‘Ferme de Mont-Saint-Jean’ raakte me nog het meest. Op 17 juni 1815, de dag voor de beroemde slag, zette de Hertog van Wellington daar zijn veldhospitaal op. We parkeerden onze fietsen om het museum te bezoeken en maakten van de gelegenheid gebruik om een streekbier te proeven in de ‘Micro-Brasserie’ van de boerderij.

Andere tochten zijn natuurlijk ook mogelijk, met een mix van cultuur en geschiedenis! Maar kiezen is verliezen (of in elk geval uitstel!). Met de ‘Pass 1815’ konden we alles rond de laatste slag van Napoleon bezoeken: het slagveld, de verschillende musea en historische plekken zijn allemaal inbegrepen. Genoeg om uren te verdwalen! En ook al had ik ooit al eens de 226 treden van de ‘Butte du Lion’ beklommen, toch wilde ik het nog eens opnieuw doen. Om er het weekend af te sluiten met een kus, al even historisch!

Zin in avontuur?

La Bachée

Le gîte en de ‘La Bachée’ gastenkamer liggen in Plancenoit.

La Bachée

De gîte biedt plaats aan maximaal 5 personen, en is ook toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit. Bovendien zijn trouwe viervoeters welkom!

De chambre d’hôte is geschikt voor maximaal 3 personen.

Aan activiteiten in de buurt is er geen gebrek: wandelen, fietsen, paardrijden, golfen, bowlen, restaurants, winkelen, een ontspanningscentrum… En de winkels liggen op een steenworp afstand.

En natuurlijk ligt ‘La Bachée’ vlakbij het historische hart van de Slag van Waterloo, met heel wat musea en gedenkplaatsen om te bezoeken!

De ideale uitvalsbasis voor liefhebbers van geschiedenis!

Focus op de Slag van Waterloo

De ‘Pass 1815’, da’s één ticket om 3 musea te bezoeken. Het ‘Domaine de la bataille de Waterloo’ (met ook het museum van het domein, de Butte du lion, het Panorama en de ‘Ferme d’Hougoumont’), het Wellington Museum en het laatste hoofdkwartier van Generaal Napoleon.

Vergeet niet dat je langs het loket van het ‘Domaine de la bataille de Waterloo‘ moet gaan om de ‘Pass 1815’ in te wisselen voor een toegangsticket.

De ‘Route Napoléon‘ loopt over zo’n 90 km langs 150 monumenten, gedenkstenen, musea en UNESCO-sites. Van Beaumont tot Waterloo volg je de troepen van Napoleon en herbeleef je het heldhaftige epos.

Op deze route ligt de ‘Ferme Mont-Saint-Jean‘, een voormalig ziekenhuis van de Engelsen, waarin je ook een museum en een microbrouwerij vindt. Je leert er over het brouwproces van het Waterloo-bier en proeft er fantastische kazen. Een cultureel en culinair bezoek!

En dat is nog maar een kleine glimp van de duizenden mogelijkheden die er te beleven zijn!

Alle accommodatie in Waterloo: VISITWallonia.be/waterloo