Aurora borealis: Hoe ontstaan het? Waar en wanneer kun je het zien?

Het noorderlicht is even spectaculair als mysterieus en biedt een levendig beeld van licht aan de hemel. Hoe ontstaan het? Waar kun je het zien? Wanneer is het juiste moment?

nothern lights
v2osk

Het noorderlicht, of aurora borealis, is een van de meest spectaculaire en mystieke natuurverschijnselen op aarde. Deze kleurrijke sluiers van licht die langs de nachtelijke hemel dansen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar bieden ook een venster op de onzichtbare krachten die onze planeet vormgeven.

nothern lights
Dylan Shaw

De dans van kosmische deeltjes

Het noorderlicht is het resultaat van botsingen tussen geladen deeltjes van de zon en de magnetosfeer van de aarde. De zonnewind, die deze deeltjes met zich meedraagt, reist door de ruimte en treedt bij onze planeet in wisselwerking met het magnetische veld van de aarde. Bij deze botsingen komt energie vrij in de vorm van licht, waardoor de prachtige kleurensluiers ontstaan die we aan de hemel zien.

nothern lights
Vincent Guth

Het beste moment om het te bekijken

De intensiteit van het noorderlicht varieert afhankelijk van de zonneactiviteit, maar over het algemeen is het zichtbaar tussen september en maart, wanneer de nachten lang zijn en de hemel helder is. Van oktober tot februari zijn de beste waarnemingskansen, met pieken van activiteit rond de zonnewendes.

nothern lights
Jonatan Pie

Waar in Noord-Europa ?

  • Noorwegen en Zweden: Deze landen bieden enkele van de beste uitzichten, vooral rond de Arctische regio’s Tromsø en Kiruna. De uitgestrekte open vlaktes en de geringe lichtvervuiling maken deze regio’s tot favoriete bestemmingen voor poollichtjagers.
  • IJsland: Met zijn gunstige geografische ligging en lange winternachten biedt IJsland ook fantastische mogelijkheden om dit natuurverschijnsel waar te nemen.
  • Finland: Rovaniemi, de officiële ‘hoofdstad’ van Fins Lapland, is een andere hotspot voor het noorderlicht. Bezoekers kunnen het noorderlicht zelfs combineren met een bezoek aan het dorp van de kerstman!
nothern lights
lightscape

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆