Binnenkort stillere en duurzamere vluchten?

Julie Docsterd,
10-12-2022
De luchtvaartsector wordt vaak met de vinger gewezen, maar er komen oplossingen aan. CO2-neutrale en volledig stille vluchten zullen er morgen nog niet zijn, maar we zouden in een nabije toekomst wel van enkele substantiële verbeteringen kunnen genieten...
Thomas Bormans

Het zijn harde tijden voor de luchtvaart: vluchten (vooral die op lange afstand) zijn steeds duurder en de impact op het milieu van de sector wordt steeds met de vinger gewezen. Daarnaast is er ook de geluidsproblematiek voor buurtbewoners. Voor dat laatste punt heeft de ministerraad besloten om 2.745.000 euro vrij te maken, zodat Skeyes, het publiek bedrijf dat verantwoordelijk is voor de controle van het luchtverkeer, duurzamere en stillere vliegprocedures kan testen. Dat kondigde federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) aan.

De tests starten nadat een technische werkgroep, bestaande uit luchtvaartspecialisten, zoals piloten en luchtvaartcontroleurs, nieuwe oplossingen voorgesteld heeft voor vliegprocedures. Tegen eind januari zal Skeyes een vluchtblad voorleggen aan de minister, staat er nog in de communicatie. Dat vluchtblad zal een meerjarige plan bevatten waarmee de nieuwe procedures in 2023 progressief geoperationaliseerd worden. Er is een jaarlijkse evaluatie voorzien.