Vliegreizen: langeafstandsvluchten worden onbetaalbaar

Julie Docsterd,
02-12-2022
De tarieven van langeafstandsvluchten gaan in stijgende lijn. Wordt vliegen naar verre bestemmingen daardoor onbetaalbaar?
Robert Hrovat

In de luchtvaartsector bereikt de inflatie hoge toppen die voordien niet bereikt werden, met tarieven die vooral voor Azië en Oceanië de pan uit swingen. Uit de gemiddelde ticketprijzen op de website MisterFly blijkt dat de prijzen op tickets naar Vietnam, Japan en Australië met +75% tot +98% gestegen zijn. Het record werd verbroken door Polynesië met een retourvlucht die vandaag meer dan € 1.700 kost!

Waar komen die hoge prijzen vandaan?

Dat komt simpelweg doordat de Aziatische luchtvaartmaatschappijen nog niet al hun vliegtuigen weer geactiveerd hebben, waardoor ze met beperkte capaciteit vliegen. De grote verantwoordelijke daarvoor is niets minder dan Covid-19 dat, tot op heden, een deel van China verlamt. Chinese toeristen reizen dus zeer weinig naar internationale bestemmingen en het land blijft nog relatief gesloten voor toerisme.

Er is verbetering op komst!

Het land verlaagt de quarantaine bij aankomst van 10 tot 8 dagen en nationale luchtvaartbedrijven openen stilaan hun internationale lijnen. Logischerwijze zouden de prijzen automatisch moeten dalen wanneer de Aziatische bedrijven een stabiel ritme gevonden hebben. De kans is echter klein dat ze dalen tot het niveau van de voor de gezondheidscrisis.

De ene bestemming is de andere niet

We mogen niet alle verre bestemmingen over dezelfde kam scheren. Azië-Pacific kent dan wel erg hoge tarieven, dat is minder het geval voor Noord-Amerika en sommige exotische eilanden, zoals Mauritius. Waarom? Gewoon doordat de concurrentie er sterker is, waardoor de prijzen eerder stabiel blijven dan te stijgen. Wat middellange vluchten richting Arabische landen en Zuid-Europa betreft, daar is de trend gekalmeerd met prijzen die niet meer stijgen. 

Hoe vind je betaalbare prijzen?

Het is geen geheim: om vliegtickets aan betaalbare prijzen te vinden moet je anticiperen! Inderdaad, door je reis goed op voorhand te plannen, kan je al het geluk aan je zijde hebben om vluchten tegen redelijke prijzen te vinden. Nu is dus het moment om je voorjaarsvakantie van 2023 voor te bereiden!