Binnenkort zullen verschillende nieuwe bestemmingen per nachttrein bereikbaar zijn vanuit België

Julie Docsterd,
04-11-2023
De nachttreinen van privébedrijf European Sleeper zullen binnenkort vier grote Europese hoofdsteden met elkaar verbinden.
prague
dr

Sinds mei verbindt een nachttrein Brussel met Berlijn, via Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam. Goed nieuws, vanaf 25 maart 2024 wordt deze trein verlengd tot Praag via Dresden, de op één na grootste stad in Saksen na Leipzig. Vanaf het voorjaar zullen dus vier Europese hoofdsteden met elkaar verbonden zijn, met de mogelijkheid om Parijs en Londen te bereiken vanuit Brussel met Eurostar-treinen.

Concreet zal de trein drie keer per week (op maandag, woensdag en vrijdag) om 19.22 uur vertrekken vanaf het station Brussel-Zuid en het belangrijkste treinstation van Praag bereiken om 10.56 uur de volgende dag. Tussen de twee steden zijn 17 stops gepland: één in Antwerpen, zeven in Nederland, zes in Duitsland en drie in Tsjechië, volgens het schema dat werd bekendgemaakt door het Belgisch-Nederlandse bedrijf.

Het eerste vertrek zal dus plaatsvinden op 25 maart 2024. Op dezelfde datum, maar in de tegenovergestelde richting, zal een trein om18.04 uur vertrekken uit Tsjechië en aankomen in Brussel om 9.27 uur op 26 maart, met twee tussenstops minder.

Een groot succes

De eerste privé nachttrein die Brussel met Berlijn verbond, werd op 25 mei vorig jaar in gebruik genomen. Sindsdien beweert European Sleeper meer dan 20.000 reizigers te hebben vervoerd, met een piek tijdens het zomerseizoen. Tijdens deze periode waren meerdere treinen volgeboekt. Volgens de operator zullen de toevoeging van Dresden en Praag naar verwachting veel extra passagiers aantrekken. “We verwachten dat ongeveer 40% van de passagiers naar een van deze twee steden zal reizen. De overige 60% zal eerder tussen Brussel en Berlijn reizen“, aldus Chris Engelsman, de directeur van het bedrijf.

European Sleeper is niet van plan om hier te stoppen, want tegen 2025 wordt een verbinding tussen Amsterdam en Barcelona overwogen. Dat initiatief is door de Europese Commissie geselecteerd als een van de tien pilotprojecten om grensoverschrijdende spoorverbindingen in heel Europa te verbeteren.