Brouwerij van Westmalle opent voor het eerst haar deuren!

Julie Docsterd,
20-06-2024
Voor het eerst in haar geschiedenis houdt de brouwerij van Westmalle in september gedurende twee dagen een opendeurdag!
westmalle
© adobe

De eerste sporen van bierbrouwerij in deze abdij gelegen in de Antwerpse Kempen dateren van 1836. De machines van de brouwerij bevinden zich nog steeds binnen de muren van de abdij en de geproduceerde bieren dragen het internationale label Authentic Trappist Product.

In België kunnen slechts vier andere abdijen (Westvleteren, Rochefort, Chimay en Orval) met dit label pronken. De brouwerij van Westmalle produceert jaarlijks 120.000 hectoliters van haar drie beroemde bieren: Extra, Dubbel en Tripel.

Er wordt reikhalzend uitgekeken naar een bezoek!

Veel mensen hadden in het verleden de wens uitgesproken om de brouwerij te bezoeken. Uiteindelijk stemden de monniken in om hun deuren te openen voor zo’n 1.500 bezoekers op woensdag 25 en donderdag 26 september van 8.30 uur tot 15.30 uur. Je plaats reserveren kan vanaf woensdag 18 mei en gebeurt enkel online. Elke bezoeker betaalt € 12,5 en een deel van de opbrengst is bestemd voor Coda vzw, dat actief is in de palliatieve zorgverlening.

Een trappistenbrouwerij bezoeken is een zeldzaamheid. In België biedt enkel de abdij van Orval een gelijkaardig activiteit aan, maar het evenement van dit jaar is al helemaal volgeboekt. In Westmalle werken vandaag een vijftigtal leken onder toezicht van de kloostergemeenschap die nog 17 monniken telt.