De luchtvaartsector zal tegen 2050 koolstofneutraliteit moeten bereiken! Is dat haalbaar?

Julie Docsterd,
12-10-2022
De luchtvaartsector is nu verantwoordelijk voor 2,5 tot 3% van de wereldwijde CO2-uitstoot, maar zal tegen 2050 koolstofneutraliteit moeten bereiken. Maar is dat wel haalbaar?
Eduardo Velazco Eduardo Velazco

De Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO), een VN-agentschap, heeft aangekondigd dat er een overeenkomst is bereikt om tegen 2050 koolstofneutraliteit in de wereldwijde burgerluchtvaart te bereiken.  Vertegenwoordigers van de 193 verzamelde staten bereikten “een historisch akkoord over een ambitieus collectieve langetermijndoelstelling van zero koolstofemissies tegen 2050“, tweette ICAO.

China spreekt zijn bedenkingen uit…                                                                                                                                    

Een Europese diplomatieke bron vertelde AFP dat “slechts vier landen, waaronder China, bedenkingen hadden geuit“. Het luchtvervoer wordt met de vinger gewezen voor zijn rol in de klimaatcrisis. Verantwoordelijk voor 2,5 tot 3% van de wereldwijde CO2-uitstoot, blijkt de sector maar moeizaam over te schakelen op hernieuwbare energie, zelfs al werken de luchtvaartindustrie en energiebedrijven er stevig aan mee. Volgens de luchtvaartmaatschappijen vereist het creëren van koolstofvrije luchtvaart $ 1,55 miljard aan investeringen tussen 2021 en 2050.