Dinant, volop adrenaline en onderdeel van ‘Explore Meuse’!

Julie Docsterd,
16-05-2023
Of je nu op zoek bent naar een sportieve activiteit die je regelmatig kan beoefenen of een weekend dat in het teken staat van straffe exploten, in Dinant vind je alles om je sportieve en avontuurlijke lusten te botvieren!
Explore Meuse

Er is niets beter dan bewegen en sporten in een andere omgeving. En je hoeft heus geen honderden kilometers te rijden om iets naar je gading te vinden. Dinant en omstreken bieden tal van locaties en infrastructuren voor wie op zoek is naar adrenaline of zichzelf wil overtreffen tijdens een uitstap.

Het barst van de mogelijkheden op het vlak van avontuur en sportieve activiteiten in Dinant. Van rotsklimmen langs de Maas tot een weekendje packraften en een aantal extreme sporten, er is echt voor elk wat wils.

Te land, in de lucht en… in de rivier!

Voor watersportliefhebbers is Dinant uiteraard beroemd omwille van de befaamde afvaart van de Lesse met een kayak, één van de topattracties van België in de zomer. Maar dat is lang niet de enige optie! Smaken en vereisten op dat vlak zijn geëvolueerd en het aanbod heeft uiteraard de trends gevolgd. Op de Lesse kan je bijvoorbeeld ook met een packraft het water op. Op de Maas kan je kan je dan weer de rivier verkennen in een elektrische boot, of zelfs in een privé mini-jacht, een zogenaamde ‘pénichette’!

Explore Meuse - Denis Closon

Packrafting is één van de populairste keuzes van de laatste jaren. Het combineert wandelen en varen in een lichtgewicht opblaasboot die in een rugzak past. Door het kleine formaat van de packraft is het gemakkelijk te combineren met een wandeling, een mountainbiketocht, een offroad-tocht met een elektrische step of een kampeertrip. De ideale formule die voor iedereen toegankelijk is en waarmee je het gevoel van één zijn met de natuur kan beleven. Thomas van Grizzly Outdoor organiseert ‘à la carte’ excursies voor alle mogelijke niveaus.

En nu we het toch over Moeder Natuur hebben, is het ook goed om weten dat er daarnaast nog andere formules zijn die zorgen voor een totale immersie in het groen, en dat dankzij het ‘Micro Aventure’. Gedurende twee opeenvolgende dagen wandel je langsheen de Lesse, gevolgd door een afdaling over het water terug naar het beginpunt. Een lus van ongeveer 40 km met een bivak aan het water en een overnachting onder de sterren. Een ervaring die een minimum aan uithoudingsvermogen en navigatieskills vereist, maar waar je gegarandeerd prachtige herinneringen aan overhoudt.

Sensatie gegarandeerd!

Eerder fan van hoogtes? Geen probleem! Ook op dat vlak heeft Dinant alles om te behagen. Klimmen, ‘accrobranche’, touwbruggen of een deathride, … aan spannende activiteiten geen gebrek! Het moet gezegd dat de streek, die gekenmerkt wordt door zijn vele kliffen en rotsen, zich bijzonder goed leent om te klimmen. En hoewel je sommige stukken beter overlaat aan professionals, kan je bij wijze van spreken ook onderaan de ladder beginnen, zonder enige ervaring. Dat is het geval met de ‘Via Ferrata’, aan het Castel de Pont-à-Lesse, bestaande uit een traject dat voorzien is van metalen elementen waardoor je zonder moeite kan klimmen (deze activiteit wordt alleen op afspraak georganiseerd via de Club Alpin Belge).

Xavier Dinant-evasion

Als je eerder wil klimmen met het oog op pure ‘fun’, dan kan je ook terecht bij Dinant Aventure, het hoogst gelegen park in zijn soort in België. Meer dan dertig verschillende activiteiten staan voor je klaar op een uitgestrekt terrein bovenop een heuvel met een uitzicht op de Maas! Je kan er je behendigheid testen op de touwbanen, je hoogtevrees bedwingen op de langste hangbrug van het land of een indrukwekkende rotswand beklimmen om te genieten van een adembenemend uitzicht op de vallei van Dinant.

Explore Meuse - Denis Closon

Enfin, la région peut aussi se découvrir de manière plus posée, notamment à l’occasion d’une balade sur une Vespa ! Au départ du centre de Dinant, sur un scooter électrique de location, six circuits différents vous sont proposés dans la vallée de la Meuse. Avec une vitesse maximale de 50 km/h, la conduite de ce deux-roues est très facile et agréable.

Où loger ?

Outre les hôtels, gîtes ruraux et chambres d’hôtes de la région, il est aussi possible de passer une ou plusieurs nuits sous tente autour de la Lesse, que cela soit au camping Villatoile à Anseremme ou au camping Paradiso à Gendron ou encore au camping de Bouvignes à Dinant. Et tant que vous êtes sur place, profitez-en pour découvrir les spécialités locales auprès de l’une des bonnes adresses que compte la région. Nous ne pouvons que vous recommander d’essayer la cuisine familiale de la Planche des Saveurs, à deux pas du panorama de Freÿr, ou la gastronomie artisanale et sauvage de La Flobette, une adresse nichée au beau milieu du parc naturel de Furfooz, en bord de Lesse.

Dinant faisant partie de la destination Explore Meuse, n’hésitez pas à visiter leur site pour découvrir une kyrielle d’autres activités à Dinant et dans les alentours !

Explore Meuse