Dit Finse eiland biedt een “digitale detox” aan

Julie Docsterd,
06-08-2023
Het Finse eiland Ulko-Tammio biedt toeristen die het bezoeken de mogelijkheid om hun smartphones en tablets achter te laten. Het is een uitnodiging om te ontkoppelen, wat talrijke positieve effecten op de mentale gezondheid kan hebben.

Ben je op zoek naar een digitale detox? Zoek dan niet verder! Het Finse eiland Ulko-Tammio wil namelijk de eerste toeristische zone ter wereld worden zonder telefoons! Dit kleine eiland, gelegen in de oostelijke Golf van Finland, heeft zichzelf uitgeroepen tot “telefoonvrije zone“. “We willen vakantiegangers aanmoedigen om hun geconnecteerde apparaten uit te schakelen en echt van de eilanden te genieten“, legt Mats Selin van de lokale toeristische dienst uit.

In de praktijk zal aan reizigers gevraagd worden om hun apparaten in hun zak te houden en los te koppelen van sociale media. Het eiland heeft echter wel een werkend mobiel netwerk…

De geneugten van de natuur herontdekken

Ulko-Tammio, gelegen in een nationaal park, is onbewoond. Het is echter mogelijk om er ‘s nachts te verblijven in tenten of hutten. De nieuwe regels, die niet dwingend zullen zijn maar eerder uitnodigend, bieden bezoekers de mogelijkheid om “zich te concentreren op de natuur“, aldus Joel Heino van Parks and Wildlife Finland. Een nogal opmerkelijk initiatief dat ook kan worden toegepast op andere natuurlijke en recreatieve bestemmingen in het land.

Een heilzame kuur

Velen zijn zich er niet van bewust dat een gemiddelde volwassen Europeaan dagelijks gemiddeld zes uur naar een scherm kijkt! Dat even achterlaten kan tal van gunstige effecten hebben op de mentale gezondheid. Een studie uit 2022 toonde aan dat deelnemers die een week lang een pauze namen van sociale media aanzienlijke verbeteringen in hun welzijn en slaapkwaliteit opmerkten. De “digitale rust” kan ook bijdragen aan het herstel van het concentratievermogen. Constante blootstelling aan digitale prikkels zou namelijk het concentratievermogen verminderen.

Ten slotte toonde een studie uit 2019 van de Universiteit van East Anglia aan dat een “digitale detox” aanzienlijk het gevoel van welzijn verhoogt.