Dit zijn de zonnigste gemeenten van België

Julie Docsterd,
08-09-2023
We weten het, ons land staat niet bekend om zijn zonnige weer of aangename klimaat. Niettemin zijn er in ons koninkrijk opmerkelijke verschillen van regio tot regio, waarbij sommige gemeenten van meer zonnestralen genieten.
Maxime Renard

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) publiceert regelmatig kaarten die met behulp van verschillende kleuren het gemiddelde aantal zonuren in heel België illustreren. Hierdoor kunnen de gebieden met overvloedige zonneschijn worden onderscheiden van die met aanzienlijk minder zon.

Knokke-Heist staat bovenaan de lijst met een record van 5,1 tot 5,2 zonuren per dag, wat neerkomt op ongeveer 1.830 uur per jaar. Daarna volgen Middelkerke, Sint-Laureins en Zeebrugge op gelijke voet, met 5 tot 5,1 zonuren per dag, oftewel 1.800 uur per jaar. Onder de grote Belgische steden wint Brugge met 4,9 tot 5 zonuren per dag (1.760 uur per jaar), op de voet gevolgd door Gent en Antwerpen.

En Wallonië?

In het zuiden van het land staat Bergen op de eerste plaats, waarschijnlijk dankzij de nabijheid van de Noordzee. Daarna volgt verrassend genoeg Aarlen, dat profiteert van het beroemde microklimaat van de Gaume. Op de derde plaats in deze Waalse ranglijst staat Luik.

Onderaan de lijst, en opnieuw op nationaal niveau, eindigt Namen onderaan. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest presteert iets beter, maar blijft ook in de onderste regionen van het klassement.