Een Amerikaanse toerist vernielt 2 werken van onschatbare waarde in het Vaticaan

Julie Docsterd,
30-10-2022
Nadat hem een onderhoud met de paus geweigerd werd, stootte een Amerikaanse toerist een antieke buste en beeld om in het Vaticaan!

Het is een op zijn minst bizar verhaal dat zich ontvouwde in de wandelgangen van het Vaticaan. Waar meestal een rustige sfeer heerst, verstoorde een woedende toerist de sereniteit van het beroemde Chiaramonti Museum. Begin oktober stootte een 65-jarige Amerikaan opzettelijk een tentoongestelde antieke buste en een beeld om. De reden was eenvoudig: de man eiste een privégesprek met de paus, wat natuurlijk geweigerd werd.

Woedend sloeg hij een Romeinse buste op de grond en stootte tijdens zijn aftocht een tweede om, waardoor die ook viel! De man werd gearresteerd door de politie van Vaticaanstad en overgeleverd aan de Italiaanse autoriteiten. De toerist, die drie dagen in Rome was geweest, “heeft een geschiedenis van openbare ongehoorzaamheid in de Verenigde Staten”. Bovendien “lijdt hij aan een geestesziekte [en] zou hij gehandeld hebben om de aandacht van de paus te krijgen,” aldus lokale media.

De twee beelden, die meer dan 2000 jaar oud zijn, werden voor restauratie naar de werkplaats van het museum overgebracht. Volgens de krant Il Messaggero worden ze beschouwd als secundaire kunstwerken in de enkele duizenden stukken tellende collectie van het museum. Toch zal er 300 tot 350 uur werk nodig zijn om de twee kunstvoorwerpen te repareren, wat ongeveer 15.000 euro zal kosten. De directeur van het persbureau van de Vaticaanse Musea, Matteo Alessandrini, bevestigde bij CNN dat “de twee bustes beschadigd zijn, maar niet ernstig. Het ene is een deel van een neus en een oor kwijt, het hoofd van de andere is van de sokkel losgekomen.