Een andere invalshoek om Praag te ontdekken

Rédaction / Redactie,
02-09-2021
Praag, de hoofdstad van de Tsjechische Republiek, staat bekend als de stad van duizend torens en klokkentorens. Het is sowieso een bezoek waard, maar waarom het eens niet vanuit een andere invalshoek proberen?
Vacancesweb.be

Praag is de meest bezochte stad in Oost-Europa. We weten niet waar we moeten kijken als we door de geplaveide straatjes van dit kleine stadsjuweel lopen. Tussen het kasteel met uitzicht over de stad, de bruggen en de duizend en één dak- en klokkentorens, staat dit opmerkelijk bewaard gebleven middeleeuwse stadscentrum op de prestigieuze werelderfgoedlijst van UNESCO.

Praag, de stad die van voetgangers houdt

Praag wordt voornamelijk te voet bezocht, tenminste als je je beperkt tot de oude stad: de thuisbasis van de meeste toeristische attracties. Tussen de herenhuizen en paleizen, maar ook de tavernes en bars die in de late namiddag tot leven komen, is de Tsjechische hoofdstad een perfecte bestemming voor een weekend, vooral omdat er veel vluchten naar vertrekken.

Vacancesweb.be

Praag, maar dan anders

Een paar minuten wandelen volstaat om aan de toeristenstroom te ontsnappen en om veel minder bezochte plaatsen te bereiken, zoals de wijken Vinohrady en Zizkov. Zeer residentieel (en weinig bezocht door niet-inwoners), zijn deze twee buurten in veel opzichten tegengesteld. De eerste ontleent zijn naam aan de wijnstokken die er in de 14e eeuw groeiden. De Art Nouveau gebouwen, met hun chique sfeer, trekken zowel jonge kaderleden uit de hoofdstad als expats aan. Zizkov daarentegen is al sinds de 19e eeuw overwegend een arbeiderswijk, bekend om zijn vele bars en dus ook om zijn nachtleven. Beide worden over het algemeen genegeerd door toeristen. Dit zijn nochtans de beste plaatsen om het “echte” Praag te leren kennen.

Vacancesweb.be

De grootste markt van Europa

De Blesi trhy is de grootste vlooienmarkt van Tsjechië en waarschijnlijk ook van Europa. Ze staat elk weekend van 6u tot 14u in de U Elektry, niet ver van het gelijknamige tramstation. Boheems kristal, porseleinen vaas, granaatsieraden of alledaagse voorwerpen uit de communistische tijd: aan schatten geen gebrek… Tip: bij zonsopgang vind je er de mooiste spullen.

Overal beelden en sculpturen!

Tot slot zijn er de talloze sculpturen en beelden die tuinen, achtertuinen en zelfs doodlopende straten versieren. Hedendaags, communistisch of klassiek, de rijkdom aan bustes, beeldjes en andere werken is gewoonweg verbluffend. De creaties van de lokale kunstenaar David Cerny, een echte ster in Tsjechië, zijn ontegensprekelijk het ontdekken waard. Het hoofd van Kafka, het omgekeerde paard, de Trabant op poten of zelfs “De mannen die plassen” maken deel uit van de tien werken die de straten van de stad kenmerken. Een speciaal plan neemt ze allemaal op en kan worden geraadpleegd door op deze link te klikken.

Vacancesweb.be