EuroVelo onthult de Iberische Fietsroute van Lissabon naar Pamplona

Julie Docsterd,
06-11-2023
EuroVelo is het netwerk van fietspaden dat kriskras door Europa loopt, een project dat wordt geleid door de European Cyclists' Federation (ECF). De ECF heeft zojuist een nieuwe fietsroute op het Iberisch schiereiland onthuld, die route 16 in het netwerk wordt.
bicycle
zeihlund

De Iberische Fietsroute is 1.896 km lang. Het wordt de 18e route in het EuroVelo  -netwerk en belooft een unieke fietservaring te worden, die twee Europese hoofdsteden verbindt met prachtige landelijke gebieden waar fietsers een opmerkelijk natuurlijk en cultureel erfgoed kunnen ontdekken terwijl ze genieten van uitstekende wijnen en een verfijnde keuken. Door het aantrekken van investeringen en het creëren van diensten voor fietsers, is de route ook bedoeld om de ontvolking tegen te gaan, een probleem dat grote delen van het Iberisch schiereiland treft

Route 16 begint in Lissabon, de Portugese hoofdstad, waar route n° 1  1 al doorheen reed. De route gaat vervolgens verder naar het binnenland van het Iberisch schiereiland, door de regio Alentejo, beroemd om zijn megalithische vindplaatsen. De route omvat het historische centrum van Évora (UNESCO Werelderfgoed sinds 1986 en toekomstige Culturele Hoofdstad van Europa in 2027), Reguengos de Monsaraz en Vila Viçosa.

Na het oversteken van de Spaanse grens volgt de route de loop van de rivieren Guadiana en Tajo naar Mérida en Toledo, voordat Madrid wordt bereikt, waar de Spaanse hoofdstad voor het eerst wordt aangesloten op het EuroVelo-netwerk. Verderop, op weg naar Zaragoza, gaat de route noordwaarts en bereikt de uitlopers van de Pyreneeën om te eindigen in Pamplona, de hoofdstad van de regio Navarra. Pamplona is klaar om een kruispunt te worden voor langeafstandsfietsers, door de routes 16, 1 (de Atlantische kustroute) en 3 met elkaar te verbinden ( de Pelgrimsroute).

Hoewel 84% van de route van Route 16 fietsklaar is, moet er nog meer gebeuren om de infrastructuur en diensten te verbeteren en te ontwikkelen. “Het managementteam van EuroVelo zal de ontwikkeling van de Iberische fietsroute de komende zes jaar nauwlettend volgen, om deze route uiterlijk in 2028 te verwelkomen als volwaardig lid van het EuroVelo-netwerk“, aldus Agathe Daudibon, directeur van EuroVelo.