Frankrijk: skigebieden krijgen kritiek op hun strategie!

Julie Docsterd,
19-02-2024
Frankrijk: skigebieden krijgen kritiek op hun strategie!
courchevel
Piotr Figlarz

Volgens het hoogste financiële rechtscollege van Frankrijk schieten de huidige inspanningen van skigebieden om zich aan te passen aan de opwarming van de aarde ernstig tekort. De productie van kunstsneeuw, waar veel skigebieden van afhankelijk zijn, wordt bekritiseerd vanwege de hoge kosten, de afnemende effectiviteit als het klimaat opwarmt en de onderschatte impact op de watervoorraden.

‘Fundamenteel’ een andere richting uit?

Het Franse Rekenhof roept op tot “een fundamentele heroriëntatie van overheidsuitgaven in overeenstemming met de klimatologische en economische realiteit van elke regio”. Het Rekenhof wijst erop dat sinds de jaren 2000 de afname van de skiactiviteit en de ongeschiktheid van gebouwen de lokale economieën van skigebieden beginnen te verzwakken, een fenomeen dat nog wordt verergerd door de klimaatverandering.

Een onzekere toekomst voor skigebieden

Nu de temperaturen steeds sneller stijgen, geven klimaatprognoses aan dat alle skigebieden er tegen 2050 last van zullen hebben en dat sommige na die datum misschien niet eens meer levensvatbaar zullen zijn. Het Hof waarschuwt dat slechts een paar skistations mogen hopen dat ze na die datum nog actief kunnen blijven.