Geconnecteerde ski’s: welk nut hebben ze?

Julie Docsterd,
22-10-2023
Technologie krijgt een plek op de skipistes: ontdek hoe geconnecteerde ski’s de ervaring op de latten een nieuwe wending geven.
ski
Sebastian Staines

Het skiseizoen start met een hightech noot. Geconnecteerde ski’s, uitgerust met innovatieve sensoren, beloven de ervaring van skiërs te verrijken. Rossignol, een pionier op dit vlak, werkte in 2015 al samen met het bedrijf Piq om een sensor te lanceren die verschillende parameters meet, zoals de hellingshoek of drukkracht. Met het ‘Smart Ski Experience’ project, breit Rossignol daar nu een vervolg aan.

Ski’s die je prestaties beoordelen

Beeld je een ski in die je technische niveau in realtime kan beoordelen. Dankzij een autonome energiesensor analyseren de ski’s de uitgeoefende druk, de frequentie van de bochten en de snelheid om aan de hand daarvan een score te geven die de technische vaardigheid van de skiër weergeeft. Een waardevol hulpmiddel voor amateurs en professionals die hun prestaties willen verbetere n.

Naast prestaties: onderhoud en veiligheid

De Franse start-up Black Line biedt een ingebouwde technologie die ski’s koppelt aan een mobiele applicatie. Deze applicatie geeft precieze informatie over de staat van het materiaal, geeft aan wanneer onderhoud nodig is en geeft indicaties bij de doorverkoop. En als je je ski’s kwijt geraken of wanneer ze gestolen worden, kan de technologie gebruikt worden om ze te geolokaliseren.