Het einde van het Zwitserse tolvignet! Min of meer…

Julie Docsterd,
05-02-2024
Een kleine revolutie in Zwitserland: het autowegenvignet is niet langer (enkel) fysiek verkrijgbaar.
vignette
adobe

Heel wat Belgen die naar Zwitserland of Italië reizen en zowel de dure Franse ‘péages’ als de exorbitant hoge tol voor de Mont Blanc-tunnel willen vermijden, hebben er een gewoonte van gemaakt om 40 CHF te betalen voor het Zwitserse snelwegvignet. Dit vignet werd 40 jaar geleden geïntroduceerd en kan aan de Zwitserse grens of online worden gekocht. Vanaf dit jaar heeft de Zwitserse Confederatie echter besloten om het vignet te digitaliseren.

Hoe werkt het?

Het is algemeen geweten dat deze ‘vergoeding’ van CHF 40 (ongeveer € 42) verplicht is om je op de Zwitserse snelwegen te begeven. Na betaling krijg je als automobilist een sticker die je op een opvallende plek op je voorruit moet plakken. Maar sinds eind vorig jaar is het ook mogelijk om te kiezen voor een elektronisch vignet naast het conventionele vignet, de kleine gekleurde sticker voor de liefhebbers. De digitale variant is verkrijgbaar op de website van het ‘Office Fédéral des Douanes’ (OFDF) of op http://www.e-vignette.ch.

Om de elektronische variant te kopen, hoef je alleen maar de categorie van je voertuig, het land waarin het ingeschreven is en je nummerplaat in te voeren. Je hoeft dus niet meer te stoppen bij de grensovergang. Een ander belangrijk verschil is dat je de sticker niet opnieuw hoeft aan te brengen in het geval van problemen, zoals een kapotte voorruit of wanneer je van auto verandert, zolang je maar dezelfde nummerplaat behoudt, want het e-vignet is daaraan gekoppeld.

Hetzelfde tarief

De zelfklevende variant van het vignet blijft bestaan, maar de Federale Raad kan het vignet schrappen als de verkoop onder de 10% komt, wat neerkomt op ongeveer één miljoen exemplaren. Sinds de lancering is het elektronische vignet al 250.000 keer verkocht op de OFDF-website. Of het nu elektronisch of zelfklevend is, het vignet blijft net als vroeger 14 maanden geldig, dus tot 31 januari 2025 voor de editie 2024. De prijs blijft ongewijzigd op CHF 40 (€ 42).

De elektronische vignetten zullen automatisch gecontroleerd worden met zowel vaste als mobiele toestellen. Ter herinnering: bestuurders die deze verplichte bijdrage niet betalen, krijgen een boete van CHF 200 en moeten ook een vignet kopen. Dit geldt voor alle voertuigen: auto’s, campers, motoren, aanhangers en caravans.