Het meest bezochte museum ter wereld verhoogt zijn tarieven

Julie Docsterd,
28-12-2023
6 maanden voor de Olympische Spelen past het Louvre-museum de prijs van zijn toegangskaartjes aan om de verwachte toeristenstroom beter te kunnen ontvangen.
le louvre
Mika Baumeister

Vanaf 15 januari zal de toegangsprijs voor het Louvre, het meest bezochte museum ter wereld, stijgen van 17 euro naar 22 euro, wat een stijging van 29% betekent. Deze verhoging komt overeen met de inflatie van 30% die gedurende dezelfde periode is waargenomen, volgens het Insee. Deze beslissing komt in een context waarin Parijs, gaststad van de Olympische Spelen, een toename van  toerisme verwacht.

Het Louvre in cijfers

In 2022 registreerde het Louvre 7,2 miljoen bezoekers, met een opbrengst van 76,5 miljoen euro aan ticketverkoop. Deze inkomsten dekken echter slechts een kwart van de operationele kosten van het museum, de rest wordt gefinancierd door het Ministerie van Cultuur en andere bronnen, waaronder sponsoring.

le louvre
dat vo us

Gratis toegang voor sommige bezoekers

Het museum benadrukte dat meer dan de helft van de Franse bezoekers recht heeft op gratis toegang. Deze vrijstelling geldt met name voor personen jonger dan 25 jaar, werklozen, ontvangers van sociale bijstand, personen met een beperking en hun begeleiders, leerkrachten, culturele professionals en journalisten. Van de verwachte 8,7 miljoen bezoekers in 2023 zouden ongeveer 3,6 miljoen gratis naar binnen moeten kunnen.

Uitbreidings- en aankoopplannen

Om de ontvangst van bezoekers te verbeteren, overweegt het Louvre de opening van een tweede ingang naast die onder de Piramide. Het museum zet ook haar aankopen voort, zoals blijkt uit haar beroep op sponsors om “Le Panier de fraises des bois” van Chardin te verwerven, geschat op 24,3 miljoen euro.

le louvre
Michael Fousert