Hoe ga je op een verantwoorde manier op vakantie? Onze 4 tips!

Apolline Garente,
14-03-2022
In sommige regio’s is toerisme de laatste jaren de belangrijkste inkomstenbron geworden. De ontwikkeling van het lokale toerisme hangt niet enkel af van toeristische bedrijven, maar ook van jou.

Het is een sector die lokale ontwikkeling mogelijk maakt, maar die, jammer genoeg, ook last kan veroorzaken. Dat probleem beperkt zich niet enkel tot de natuur, zoals het landschap en het natuurlijk erfgoed van een regio, maar treft ook de lokale bevolking. Het is echter mogelijk om op een verantwoorde manier te reizen en je impact op de omgeving en de bevolking te beperken.

Weiqi Xiong

1. Het juiste transportmiddel kiezen

Op reis is de keuze van transport cruciaal. Voor een lage impact op het milieu, kies je best de trein. Dat is vandaag het meest ecologische transportmiddel. In Europa, bijvoorbeeld, is het mogelijk om het volledige continent door te reizen met de trein. Dicht bij huis reizen is verantwoord en er zijn zoveel mooie plekken te ontdekken, je hebt zeker nog niet alles gezien!

2. Weg van de platgetreden paden

Ter plaatse kan je kiezen voor authentieke en minder populaire activiteiten. Zo geniet je van typische plekken zonder omringd te zijn door een massa toeristen. Om unieke plekjes te vinden, kan je contact opnemen met een lokale gids gespecialiseerd in de regio en die je zal helpen tijdens je verblijf. Natuurlijk moeten die plekken beschermd en gerespecteerd worden, dus gooi geen afval op de grond en neem een souvenirs mee uit de natuur. Veel toeristen hebben de gewoonte om zand of stenen mee te nemen. Als iedereen dat doet, wordt de biodiversiteit van de regio getroffen. Als je denkt dat je de enige bent met dat idee, dan heb je het mis!

Shaafi Ali

3.   Spenderen op de juiste plekken

Informeer je op voorhand om de juiste adresjes te vinden om te eten, artisanale souvenirs te kopen of een verblijf te vinden. In toeristische gebieden behoren reisbureaus vaak tot grotere reisgroepen. Door je geld daar te spenderen, steun je de lokale bevolking niet, want de winst gaat grotendeels naar internationale bedrijven.

Ga eerder voor een verblijf bij een inwoner, in een gastenverblijf, in een typisch hotelletje waar je de lokale sfeer kan opsnuiven, in plaats van een etablissement dat overal ter wereld hetzelfde aanbod heeft. Zo gaat de winst direct naar de lokale bevolking in plaats van terecht te komen aan de andere kant van de wereld. Dat is de meest efficiënte manier om authentiek en verantwoord toerisme te ontwikkelen.

4.   Verantwoord toerisme herdefiniëren

Heel wat mensen denken dat verantwoord toerisme duur en niet comfortabel is. Maar vandaag ontwikkelt die vorm van toerisme zich steeds meer en betaal je niet meer dan bij een grote keten of een beroemd restaurant in de stad. Het zal even comfortabel en lekker zijn, en misschien zelfs beter!

Hotels met een label, bijvoorbeeld, respecteren bepaalde normen op vlak van elektriciteit, water of andere waarmee kosten beperkt worden en dat geldt ook voor agentschappen. Heel wat labels stimuleren de verantwoorde etablissementen door werken te financieren. Die structuren zullen dus niet duurder uitkomen.

Lee Myungseong

Wat souvenirwinkels, kledingwinkels of andere betreft, is het interessanter om enkele euro’s extra neer te tellen en een ter plaatse geproduceerd object te kopen dat je nergens anders vindt, in plaats van een souvenir dat en masse geproduceerd wordt op kilometers afstand van de plek. Soms kan je ambachtlui zelfs bezig zien en deelnemen aan activiteiten om je eigen souvenir te maken en mee te nemen.

Al die kleine acties helpen om lokaal toerisme te ontwikkelen en de omgeving te respecteren. Elke toerist moet zijn verantwoordelijkheid nemen en zijn impact op het gebied meten om te genieten van de vakantie. Toerisme bestaat uit de ontdekking van een gebied via landschappen en de bevolking. Als je je vakantie doorbrengt op grote toeristische sites, ontdek je de cultuur, de lokale gewoontes en de natuurlijke landschappen niet.