Klimaatverandering: dit eiland is voorbestemd om te verdwijnen…

Julie Docsterd,
04-10-2022
Het eiland Jean Charles zou wel eens van de kaart kunnen worden geveegd. In een paar honderd jaar heeft dit stuk Amerikaans land 90% van zijn oppervlak verloren!

De bewoners van dit eiland zijn de eerste Amerikaanse klimaatvluchtelingen. Velen van hen moesten dit eiland van een vierkante kilometer al ontvluchten. Bewoond door afstammelingen van verschillende indiaanse stammen die er in de 19e eeuw hun toevlucht hadden gezocht om de vervolgingen van de staat te ontvluchten, wordt dit eiland Louisiana regelmatig geteisterd door destructieve orkanen.  De kustlijn trekt zich daardoor onverbiddelijk terug.

Uiteindelijk zullen 37 nieuwe huizen worden gebouwd in Schriever om honderd inwoners of voormalige bewoners van het eiland Jean Charles te huisvesten, dankzij $ 48 miljoen aan federale hulp in Amerika.  Een primeur in de geschiedenis van het land!

Sinds de jaren 1930 heeft het eiland Jean Charles 90 procent van zijn oppervlak verloren, zegt Alex Kolker, professor aan het Marine Consortium van de universiteiten van Louisiana. Het eiland Jean Charles was al fragiel en de klimaatverandering “brengt het nog meer in gevaar“, met de daling van het maaiveld, de stijging van de waterspiegel of de toename van de frequentie en de intensiteit van stormen, voegt hij eraan toe. Dit gebied is “een van de meest kwetsbare in Louisiana”, een staat die al tot de meest kwetsbare van het land behoort, zegt hij.

Afgelopen zomer sloeg orkaan Ida heel hard toe, waardoor tientallen huizen verwoest raakten… Ook de vegetatie lijdt erg: veel bomen zijn gestorven door de penetratie van zout water.