Klimaatverandering: zijn skivakanties in gevaar?

François Piette,
11-06-2023
Het is inmiddels algemeen bekend: skivakanties worden bedreigd door de klimaatverandering. Bergprofessionals worden daarom gedwongen om nieuwe formules te bedenken om sneeuwliefhebbers tevreden te houden.

Hoewel het wintersportseizoen 2022-2023, met voldoende sneeuwval, uiteindelijk bevredigend was, mogen we de beelden van skigebieden zonder sneeuw die zich begin december gedwongen zagen te sluiten, terwijl het seizoen pas begonnen was, niet vergeten. Het is niet de eerste periode met uitzonderlijk zachte temperaturen. Al enkele jaren worden skigebieden geconfronteerd met extreme temperaturen, waardoor skiën simpelweg niet mogelijk is.

Kunstsneeuw kan helpen om het gebrek aan natuurlijke sneeuw te compenseren met behulp van sneeuwkanonnen, maar die sneeuwkanonnen worden in vraag gesteld door hun hoge waterverbruik. Professionals worden daarom gedwongen om hun plannen te herzien en de toekomst tegemoet te treden met nieuwe formules.

De berg respecteren

Skigebieden zijn dan wel afhankelijk van de grillen van Moeder Natuur, ze moeten ook handelen met respect voor de omgeving. Veel gebieden stellen dan ook “milieucharters” op die de hele sector dwingen de ecologische voetafdruk te verkleinen. Het engagement is meestal verdeeld over verschillende thema’s, gaande van klimaat tot energie, waterverbruik, respect voor het landschap en beheer van het afval dat wordt gegenereerd door toeristische activiteiten. Zo komen alle betrokken partijen in actie en vermindert uiteindelijk de CO2-uitstoot van wintersporten.

In ieder geval is één ding is zeker: skivakanties zoals we ze tien jaar geleden kenden, zijn voorbij! Skiliefhebbers zullen hun gewoonten moeten veranderen. Vanuit een meteorologisch standpunt, een belangrijke factor in de bergen, moeten we verwachten dat de sneeuwval tegen 2050 met 25% zal dalen! Geen enkel Frans, Zwitsers, Oostenrijks of Italiaans skigebied zal dan in staat zijn om alpineskiën aan te bieden zonder kunstmatig geproduceerde sneeuw. Skigebieden en touroperator zullen de komende jaren dus de nodige creativiteit aan de dag moeten leggen!