Monument in de kijker: 4 leuke weetjes over dit gigantisch kader

cms,
14-01-2023
Het menselijk artistiek genie kent geen grenzen, omdat het zowel werken van minder dan een vierkante centimeter als gigantische sculpturen van enkele honderden meters kan maken. Dit keer focussen we op een enorm kader: het Dubai Frame, dat zoals de naam al doet vermoeden, zich bevindt in Dubai!
Shreyas Gupta

Een titanenwerk!

Voor de ThyssenKrupp Elevator International Award 2009 werden deelnemers van over de hele wereld uitgenodigd om een project in te dienen dat “het nieuwe gezicht van Dubai” voorstelt. En dit project werd gekozen, dat ontstond uit de vruchtbare verbeelding van Fernando Donis, een Mexicaans-Nederlandse architect, en werd geselecteerd uit 926 voorstellen. De bouw van het project werd gestart in 2013, maar het werd pas op 1 januari 2018 voltooid en ingehuldigd! 

Een niet erg trouwe realisatie en een proces

Om eerlijk te zijn, ziet het kader er niet echt uit als het oorspronkelijke project. Architect Fernando Donis weigerde de intellectuele eigendom van zijn werk over te dragen en de stad Dubai huurde uiteindelijk een dochteronderneming van Arcadis in om het project opnieuw te ontwerpen en te bouwen. De zaak kwam voor de rechtbank, maar leidde tot niets…

Een symbolisch project

Via één kant van het kader kunnen voorbijgangers een glimp opvangen van de moderne stad Dubai. Aan de andere kant van het frame hebben ze zicht op het historische gedeelte.

Reusachtig

Het is het grootste kader ter wereld, met een hoogte van 150 meter! Het is samengesteld uit glas, staal, aluminium en gewapend beton..

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Dubai Frame (@dubaiframe)