Op weekend met Florence: een romantische uitstap aan de oevers van de Maas!

Florence Brigode,
07-09-2023
Florence neemt ons mee op uitstap aan de Maas, met een charmant hotel, wandeltochten en ontdekkingen. Ga mee op stap voor een onvergetelijk weekend!
J.P. Remy

Mijn vriend staat altijd paraat om me te volgen op mijn ontdekkingstochten. En hoe meer je samen onderweg bent, hoe meer je van elkaar houdt. Als dat niet goed uitkomt! Nu het tijd is om de boekentassen weer uit de kast te halen, doen wij hetzelfde met onze koffers, die we inpakken voor een heerlijk weekend aan de oevers van de Maas. We boekten een verblijf in Hôtel Les Sorbiers in Heer, in de provincie Namen.

Een uitgestrekt domein lag er op ons te wachten, met de nodige keuze: kamers met of zonder terras, een suite, bijzondere accommodaties, een enorme gîte… We hadden een kamer geboekt in het historische gebouw. Mijn prinsessen-trekjes weer he… Schitterende parkvloeren, hoge plafonds en sierlijsten: wat een verfijning!

Pierre Pauquay

Maar een prinses ruilt soms ook haar muiltjes voor wandelschoenen: we hadden een wandeling van 8 km naar Waulsort gepland. Hier vind je de ‘passeur d’eau’ die je met manuele kracht de Maas over helpt: in zijn bootje (dat hier een ‘sabot’ genoemd wordt) klimmen, is al een belevenis op zich.

Aan de overkant van de rivier is het erg rustig. Steile paden, dichtbegroeide natuur, rotsen… en allemaal bergop! Mijn compagnon geniet van de steile hellingen: het is het enige moment dat ik stil ben en me concentreer op mijn ademhaling. En wat een zicht van daarboven: het panorama is adembenemend! De Maas is als een glinsterend lint en Waulsort en zijn kasteel zijn als juweeltjes.

Op de terugweg dronken we iets in Villa 1900: één van de villa’s die eraan herinnert dat Waulsort een zeer populaire plek was tijdens de Belle Epoque. We dineerden in het restaurant van het hotel, met uitzicht op de romantische tuinen en het eiland van het domein (geklasseerd als ‘Natura 2000’). Ik kan je het gerecht aanbevelen dat ik proefde: de verfijnde taart van gegrilde groenten, auberginekaviaar en kruidenvinaigrette met vlierbes is om van te smullen!

Dinant Evasion

De volgende ochtend gingen we na het ontbijt op wandel door Dinant. Het is altijd een waar genoegen om rond te kuieren in dit stadje, dat ingeklemd ligt tussen de Maas en de rotsen. Als iemand die graag foto’s maakt, is dit een droom: waar je ook kijkt in Dinant… het ziet eruit als een postkaart! Natuurlijk klommen we naar de top van de Citadel: 408 treden op kuitkracht (ik ging 10 keer bijna dood), de beste manier om de bolvormige klokkentoren van de ‘Collegiale’ kerk en de Maasvallei te bewonderen. We bleven er lang zitten, keuvelend, met de wereld aan onze voeten.

We namen ook de tijd voor een mini-cruise op de Maas: ik liet mijn vriend de boot besturen terwijl ik zonnebaadde (de prinses is nooit ver weg, maar dat wist je al). Zo leuk om van te genieten, om je mee te laten voeren door het water. Een weekend zoals ik ze graag heb!

Hôtel Les Sorbiers

Het in Heer gelegen domein is bereikbaar vanaf de treinstations Anseremme en Givet. Het hotel kan zelfs een shuttledienst voorzien vanaf deze twee stations!

Hôtel Les Sorbiers à Hastière

Hier vergeet je de dagdagelijkse sleur. Er is geen tv of telefoon op de kamer: je bent hier om te dromen en jezelf te (her)ontdekken.

Er zijn veel verschillende soorten overnachtingen (en prijzen). Of je nu een koppel, een familie of een groep vrienden bent, er is voor ieder wat wils!

Het restaurant, ‘En face de l’île’, serveert traditionele gerechten serveert gemaakt met lokale producten en is altijd drukbezet. Zorg er dus voor dat je reserveert.

Hôtel Les Sorbiers à Hastière

Een leuk ideetje: een natuurgids neemt je mee op een boottocht om het eiland van het domein te verkennen. En op vrijdagavond is er een jazzy aperitiefconcert!

De ‘La Belle Epoque’-wandeling

Van aan het vertrekpunt aan de kerk in Waulsort wandel je naar de Maas: je vindt er het laatste manuele veerpont van België, dat je naar de andere oever brengt (tot 30 september).

WBT - J.L Flémal

Het gele ruitsymbool wijst je de weg: 5 of 10 km, aan jou de keuze!

Deze wandeling met een gemiddeld moeilijkheidsniveau brengt je naar de top van de kliffen, waar je geniet van een panoramisch uitzicht over de Maas en de dorpjes in het landschap.

La Villa 1900

Deze wandeling met een gemiddeld moeilijkheidsniveau brengt je naar de top van de kliffen, waar je geniet van een panoramisch uitzicht over de Maas en de dorpjes in het landschap.

Dinant

Een pareltje om steeds opnieuw naar terug te keren! Wandel door de smalle straatjes, kuier langs de oevers van de Maas, doe er een terrasje… Beklim heldhaftig de vele treden naar de Citadel… of neem de kabelbaan die je er met veel minder moeite naartoe brengt.

Bruno D'Alimonte

Vergeet ook niet het ‘Maison Adolphe Sax’ te bezoeken, een uitstekende manier om te zorgen voor een muzikale noot tijdens je trip.

Maar ook

In de streek kan je tal van culturele en gastronomische trekpleisters ontdekken, zoals het kasteel van Freyr en zijn rotsen, het cultureel centrum van Hastière dat je de verhalen van de Haute Meuse vertelt en ‘La Caracole’, waar je alles te weten komt over de met liefde gebrouwen bieren. Ook aan sportieve activiteiten geen gebrek: kajakken, fietsen, paardrijden, golfen, wandelen…

Vind een andere uitzonderlijke overnachtingsplek om te herbronnen