Overwin het dak van België op de Stoneman Arduenna mountainbikeroute

Florence Brigode,
21-04-2023
We trokken er nog eens samen op uit met de mountainbike op de fietsendrager, richting de provincie Luik en het stadje St-Vith, waar het Relax Hôtel Pip-Margraff op ons wachtte. We keken er bijzonder naar uit: er stond ons een caleidoscoop aan leuke dingen te wachten. Het viersterrenhotel aan de rand van de Hoge Venen zal ons ongetwijfeld mooie momenten bezorgen, want gastronomie en ontspanning zijn er de sleutelwoorden. En aangezien mijn vriend een echte mountainbiker is, was de ligging ideaal: verschillende fietspaden die door de natuur lopen, beginnen voor de deur van het hotel! Maar wat hem echt motiveerde, was de 'Stoneman Arduenna' mountainbikeroute, die uitgetekend werd door mountainbiker Roland Stauder: 3.900 meter hoogteverschil en 176 km lang. Ik liet hem zijn gang gaan om het dak van België te veroveren, want ik had iets leuks gepland voor mezelf: wegdromen van genot in het wellnesscentrum. Wat een leuke plek! Ik vond het heerlijk om te loungen in de relaxruimtes. Kussens, gedempt licht, zwarte voile: ik viel in slaap bij het lezen van mijn boek, om daarna te genieten van de hamam en de jacuzzi.
Pierre Pauquay

Met prachtig gegarneerde borden voor onze neus ontmoetten we elkaar ‘s avonds opnieuw, in het restaurant van het hotel: lekker eten is immers onze gemeenschappelijke passie! Een elegante presentatie, verfijnde producten, perfect op elkaar afgestemde wijnen: een onberispelijk diner. Mijn sportfanaat vertelde me over zijn Stoneman-rit, bij een in de pan gebakken kwartel suprême. Hij had het over adembenemende klimpartijen, dwars door de dichte bossen. Terwijl ik genoot van mijn tataki van tonijn, vertelde ik hem ook over mijn dag. Het zwembad tussen de rotsen, het boek dat ik las.

We bleven nog een dag om al wandelend de Warche-vallei te ontdekken. We vertrokken vanaf de kerk in Xhoffraix en waagden ons aan de steeds steilere opklimmende paden. Het was dan misschien niet de makkelijkste wandeling, maar wel absoluut de moeite waard: ik heb wel vijftig foto’s gemaakt. Beekjes, stromen, rotsen, wijdse vergezichten: een droom voor natuurliefhebbers! Mijn vriend had de fietstocht van de dag ervoor nog in de benen: ik heb veel gelachen! We keerden nog voordat we bij kasteel Reinhardstein aankwamen terug, maar toch was het een mooie tocht!

Trek er zelf op avontuur uit!

Relax Hôtel Restaurant Pip Margraff

Dit viersterrenhotel ligt in het hart van St. Vith, aan de rand van het natuurpark van de Hoge Venen en perfect gelegen op amper 500 meter van het station. Je krijgt er alle comfort van een eersteklas hotel, zoals wellnessfaciliteiten en een restaurant met Belgische keuken van hoge kwaliteit.

Er zijn verschillende soorten kamers en diverse arrangementen beschikbaar: onmogelijk om hier niet je gading te vinden! E-BIKE arrangement, gastronomisch weekend, een midweek in halfpension en nog zoveel meer keuze…

De fietsroutes zijn te bereiken vanuit het hotel, dat partner is van de Stoneman Arduenna en het ‘Bienvenue Vélo’-label kreeg.

De Stoneman Arduenna

Deze 176 km lange mountainbikeroute, ontworpen door marathon-mountainbiker Roland Stauder, brengt je naar de streek waar de Ardennen en de Eifel elkaar treffen. Controlepunten zijn je mijlpalen op het uithoudingsparcours en brengen je van etappe naar etappe. De Stoneman trofee staat op je te wachten aan het einde van het parcours. Het goud is voorbehouden voor zij die het parcours in één dag veroveren, maar je kan het natuurlijk ook op je eigen tempo doen!

Je kan het startpakket kopen bij de kantoren van het Maison du Tourisme of bij de Logis-partners. Maar, en dat is nieuw, je kan ook je smartphone als startbewijs gebruiken: je boekt online en registreert je positie bij de controlepunten met je telefoon. Dat is wat mijn vriend deed, voor het schappelijke bedrag van 15 euro.

Wandeling over de heuvelruggen van de Warche

Van aan de kerk in Xhoffraix vind je de bewegwijzering voor deze niet te missen wandeltocht, die aangeduid wordt met een groene rechthoek. Trek stevige stapschoenen aan, want de 17 km lange route is pittig. Maar wat een genot wanneer je in de verte het kasteel van Reinhardstein ziet opdoemen!

Maar ook…

Audiorondleidingen, verkrijgbaar bij het toeristische kantoor van St. Vith, leiden je door de streek (iPod, smartphone, MP3).

En ook de abdij van Stavelot, Malmedy, Monschau, … liggen op een boogscheut!

Ander overnachtingsmogelijkheden met het fietslabel vind je hier:

VISITWallonia.be/fietswelkom