Ski: in de Savoie glij je over sneeuw… van vorig jaar!

Julie Docsterd,
14-11-2022
Na een hete zomer is er eindelijk opnieuw opnieuw sneeuw in de Alpen. Maar het kleine Franse skistation Bessans start het skiseizoen met sneeuw… van vorig jaar, dankzij de Scandinavische bewaartechniek ‘snowfarming’.
Maarten Duineveld

Dit is het vijfde achtereenvolgende jaar dat Bessans (1.700 meter) aan ‘snowfarming’ doet: deze techniek bestaat uit het bewaren van sneeuw van de vorige winter – zowel natuurlijke als kunstmatige – onder een dikke laag houtzaagsel, een soort sarcofaag die het smelten van de sneeuw beperkt.

Bewaarmethode

De gekozen locatie, op het noorden gericht en in de schaduw van een berg, heeft een zeer koud microklimaat, en de berg sneeuw werd de hele zomer met een hark onderhouden om “scheuren en warmte-infiltratie te voorkomen”, zegt Laurent Vidal, directeur van het skistation. Uiteindelijk ging volgens hem deze zomer slechts 17% van de voorraad verloren, ondanks de hittegolf.

Wanneer de sneeuw valt…

Als het zover is, wordt het houtzaagsel verwijderd en opgeslagen op een aparte stapel om volgend jaar opnieuw te worden gebruikt, en de sneeuw wordt per vrachtwagen vervoerd en verspreid over een zeer compacte ijsbaan rond het biatlonstadion, aan de voet van hoge bergen bedekt met kale lariksen.

Deze techniek om de sneeuw te isoleren in afwachting van de eerste ‘echte’ wintersneeuw wordt slechts gebruikt door een handvol skioorden in Frankrijk, maar meer in het buitenland, waar voorraden wit goud soms zelfs kunstmatig worden gekoeld.

Ook al wordt het slechts op een paar van de 120 km pistes in het skioord gebruikt, het levert, voor een geraamde kostprijs van 50.000 euro alles inbegrepen, een echte “meerwaarde voor de dynamiek” van Bessans op, benadrukt burgemeester Jérémy Tracq.

Een ‘verantwoord’ beleid?

“Niet iedereen is het natuurlijk eens” met de aanpak in deze tijden van klimaatcrisis, erkent hij. Maar de kritiek is soms “toogpraat” en de gemeente is “gevoelig voor milieukwesties”, verzekert hij.