Te voet en per fiets in Namen en omgeving

Julie Docsterd,
19-06-2023
Namen en zijn omgeving zijn een onuitputtelijke bron van wandelingen en trektochten die u toelaten erop uit te trekken, soms midden in de natuur, soms op plaatsen die schitteren door hun authenticiteit.
WBT - J.P.Remy

Of u nu een liefhebber bent van wandelen of fietsen, er zijn talloze paden en gemarkeerde routes in Namen en de regio. Daaronder de RAVeL  die bestaat uit groene routes die voornamelijk zijn aangelegd op jaagpaden en oude spoorlijnen. In Namen zijn verschillende routes mogelijk, vooral langs de RAVeL van de Maas. Met afstanden die enkele tientallen kilometers kunnen bedragen, kunnen deze wandelingen zowel te voet als met de fiets worden gedaan.

xplore Meuse Denis Closon

Een andere opmerkelijke route is  la Meuse à Vélo  (of EuroVelo 19-route), de eerste langeafstandsfietsroute die langs de Maas door drie landen loopt, waaronder 150 km in Wallonië. U ontdekt langs het parcours prachtige gevarieerde landschappen en een culturele en culinaire rijkdom. Tot slot kunt u ook uw zinnen zetten op Véloroute des Pélerins  of de Via Romea Francigena (EuroVelo 5) die zojuist is verkozen tot “Fietsroute van het Jaar 2023” op de beurs “Fiets & Wandelbeurs” in Utrecht.

Volg de gids !

xplore Meuse Denis Closon

Kies langs uw route voor etablissementen met het label Bienvenue Vélo. U stopt dan zeker op een goede plek, waar uw gastheren graag fietsers verwelkomen. Dit label wordt toegekend aan logies, horecagelegenheden of toeristische attracties in de buurt van een fietsnetwerk zoals de RAVeL.

Ravel à vélo le long de la Meuse à Profondville )WBT - Christophe Vandercam

U kunt ook de knooppunten  van de provincie Namen volgen. Dit netwerk van rustige wegen biedt de mogelijkheid om op uw eigen tempo en zonder kaart rond te trekken, aangezien elk kruispunt van het netwerk is genummerd en uitgerust met een richtingspijl. Een enorm spinnenweb dat voortdurend groeit en tientallen verschillende wandelingen voor tweewielers omvat. Genoeg om uw route op maat samen te stellen, om in alle vrijheid en volgens uw niveau te rijden.

Tocht tussen de kastelen en een niet te missen pareltje

Franc Waret xplore Meuse Denis Closon

Bijzonder aanbevolen voor gezinnen, biedt de stad Fernelmont een fietstocht van iets meer dan 23 km met de titel  “Boerderijen, kastelen en tuinen”. Hiermee kunt u de omgeving verkennen door kleine landweggetjes te nemen, terwijl u verschillende dorpen doorkruist, zoals Franc-Waret, Hingeon, Pontillas, Novilles-les-Bois, Tillier of Marchovelette. De lus begint aan de voet van het prachtige kasteel van Franc-Waret en sluit aan bij die van Fernelmont. Tijdens korte pauzes kunt u deze dorpjes meteen verkennen en kunnen jong en oud weer op krachten komen.

Abbaye ND du Vivier

Een pareltje in de regio: de abdij van Notre-Dame du Vivier , die de voorbije jaren een grote renovatie onderging. Op 7 km ten oosten van Namen, ligt ze al bijna een millennium aan de rand van het bos van Marche-les-Dames. Een tijdloze plek waar het mogelijk is om iets te drinken (o.a. het uitstekende streekbier Clem de Castro), te eten (op het terras of in een gerenoveerde kapel!), of te verblijven. Dit is de meest magische en unieke plek in de regio Namen! Genoeg om uzelf onder te dompelen in een sublieme natuur in het midden van een gebouw gesticht ten tijde van de kruistochten!

Waar overnachten?

Ter gelegenheid van deze wandeling rond Fernelmont kunnen we u alleen maar aanraden om er ook een nachtje door te brengen. Waarom kiest u niet voor een originele formule zoals La Roulotte de Nanou, waar u op een bijzondere plek slaapt, op het platteland, op slechts tien minuten van Namen. De regio heeft natuurlijk ook chambres d’hôtes. In Marchovelette heten Laurence en Rémy u welkom in een charmant huisje genaamd À l’ombre du noyer. Rustiek maar netjes nodigt de inrichting uit tot ontspanning, terwijl u ook lekker kan genieten in de tuin, die beschikbaar is voor gasten. Een klein paradijs dat ook nog eens op minder dan een kwartier van de Waalse hoofdstad ligt!

Explore Meuse