Er zijn terug cruises op het Canal du Centre!

Julie Docsterd,
10-04-2024
Hoewel de Belgische regio ‘Centre’ vooral bekend is omwille van zijn koolmijnen en terrils, is ze dat iets minder omwille van zijn kanaal en zijn scheepsliften. En net daarom besloot ik om eropuit te trekken om dit Belgische bouwkundige meesterwerk ontdekken!
strepi thieu
Maison du Centre

Sinds 3 april zijn er weer cruises op het Canal du Centre. Die kans wilde ik niet laten liggen en dus besloot ik om er een dag met mijn twee tieners door te brengen en de prachtige honderd jaar oude scheepsliften op het kanaal te gaan ontdekken. Voor wie de geschiedenis van deze belangrijke waterweg niet kent: het kanaal werd in 1917 geopend en verbond aanvankelijk het kanaal Brussel-Charleroi ter hoogte van Seneffe met het oude kanaal Bergen-Condé, dat nu gedempt is. Het historische Canal du Centre werd aangelegd om de bekkens van de Maas en de Schelde met elkaar te verbinden en zo het transport van goederen tussen het noorden en het zuiden van het land te vergemakkelijken. Vandaag de dag is het enkel nog in gebruik voor het riviertoerisme.

strepi thieu
Maison du Centre

IJzeren kathedralen

Net als ik zal je niet anders kunnen dan vol bewondering zijn voor de vier scheepsliften op het Canal du Centre. Ze werden aan het einde van de 19de eeuw gebouwd en staan alle vier op de Unesco Werelderfgoedlijst. Ik was vooral onder de indruk van hun werking, waarbij enkel en alleen gebruikgemaakt wordt van waterkracht, maar ook van hun lange levensduur. Ze zijn meer dan honderd jaar oud, maar staan er nog steeds en werken ook nog altijd. Alle vier zijn ze een kostbare getuige van de industriële revolutie van ons land. Het verbaasde mijn kinderen toen ik hen uitlegde dat België ooit de op één na grootste industriële macht ter wereld was, na Engeland.

We gaan aan boord!

Voordat we erheen gingen, heb ik onze reis geboekt op de website van het Canal du Centre. Als je praktische vragen hebt kan je ook bellen naar 078 05 90 59. Plaats van afspraak voor het vertrek was de kabelbaan van Strépy-Thieu. Daar gingen we aan boord van één van de kleine binnenvaartschepen die speciaal voor deze excursies gemaakt werden. Dit is volgens mij de beste manier om de schilderachtige charme te ontdekken van dit historische kanaal, dat vandaag de dag lijkt te slapen ondanks dat het decennialang miljoenen tonnen kolen en metalen heeft zien passeren. Wat ik niet wist, is dat dit de enige liften ter wereld zijn die nog in hun oorspronkelijke staat verkeren en uitsluitend door waterkracht worden aangedreven!

strepi thieu
Maison du Centre

Eens onderweg op het rustige water, passeerden we lift nr. 4 op weg naar lift nr. 3. Aan de voet daarvan werden we uitgenodigd om de indrukwekkende machinekamer te bezoeken. De perfecte manier om beter begrijpen hoe deze metalen reuzen functioneren en je komt er meer te weten over de geheimen rond hoe ze gebouwd werden in een tijd waarin ons Koninkrijk het voortouw nam op technologisch vlak! Na dit fascinerende bezoek gingen we aan boord van een charmant treintje dat ons via het spoor langs het kanaal terugbracht naar de lift van Strépy-Thieu. Het was een onvergetelijk bezoek, zowel voor mij als geschiedenisliefhebber als voor mijn twee zonen, die een belangrijk stuk geschiedenis van ons land ontdekten.

Goed om te weten: er zijn minimaal 20 deelnemers nodig om de boottochten te laten doorgaan. Wordt dit aantal niet gehaald, dan neemt de sales-afdeling van het Canal du Centre contact met je op om een ander tijdstip te kiezen. De cruises zijn mogelijk tot en met 3 november, van woensdag tot en met zondag, met telkens een afvaart om 10u en een tweede om 14u.

Aarzel voor alle bijkomende info niet om contact op te nemen met het ‘Maison du Tourisme van het Canal du Centre.

In samenwerking met Centrissime, de toeristische dienst van het Pays du Centre