Top 10 bestemmingen om te vermijden als je geen voedselvergiftiging wil!

Julie Docsterd,
09-06-2024
Op welke bestemmingen loop je het grootste risico op voedselvergiftiging als reiziger? Een recente studie van Healthnews biedt antwoord.
street food
© Lenstravelier

De studie

Healthnews heeft de gegevens van de 36 landen in de jaarlijkse reisgids van de New York Times gecombineerd met statistieken van zoekaanvragen op Google rond voedselvergiftigingen en hun remedies in 2023. Door deze gegevens te analyseren hebben ze de bestemmingen opgelijst waar zakenreizigers een verhoogd risico lopen op voedselvergiftiging.

Het ‘winnende’ land

Volgens het rapport van Healthnews is India koploper in het klassement, met 114 zoekopdrachten per 100.000 internetgebruikers. Ziekteverwekkers als salmonella, E. coli en het norovirus zijn er meestal de boosdoeners. Kenya en Sri Lanka vullen de top 3 aan, met scores van respectievelijk 102 en 96 zoekopdrachten. Daar loop je dus een groter risico dan in andere onderzochte landen.

Details per land

In Indonesië en Mexico liggen de zoekopdrachten tussen de 84 en 82 per 100.000 internetgebruikers. Ziekteverwekkers daar zijn Giardia en norovirus. In Egypte en Singapore gaat het om 76 en 74 zoekopdrachten.

En de veiligste landen?

Aan het andere uiterste van het spectrum vinden we Italië, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en IJsland terug. Daar liggen de zoekopdrachten het laagst, met aantallen tussen de 3 en de 11. Daar loop je dus vermoedelijk minder risico op voedselvergiftiging.