Top 5 van meest fietsvriendelijke steden

Julie Docsterd,
31-01-2023
Heb je je ooit afgevraagd wat de meest fietsvriendelijke stad ter wereld is? Elk jaar wordt een klassement opgesteld, dat maar liefst 90 steden vergelijkt. En de winnaar is...

De Duitse verzekeringsmaatschappij Luko, die gespecialiseerd is in het dekken van fietsers en hun uitrusting, stelt jaarlijks een ranglijst op van de meest gastvrije steden voor tweewielers. Maar liefst 90 steden werden onderzocht, verspreid over alle continenten. Zo wordt bepaald welke steden het meest inzetten op fietsen in de stad.

Europa loopt voorop!

Voor deze barometer van 2022 hoeft Europa zich nergens voor te schamen, aangezien drie steden uit het Oude Continent het podium inpalmen: Utrecht (Nederland) staat op de eerste plaats, Münster (Duitsland) op de tweede plaats en Antwerpen op de derde plaats. Opgemerkt moet worden dat deze drie steden minder dan 500.000 inwoners hebben en dat het modale aandeel van fietsgebruik rond de 30% ligt, of zelfs 50% in het geval van Utrecht!

Noteer ook dat de havenmetropool Antwerpen maar liefst 70 fietsenwinkels op zijn grondgebied heeft!

En buiten Europa?

Als je in de verleiding komt om in Azië te gaan fietsen, weet dan dat de eerste Aziatische stad die op de ranglijst staat Chinees is: Hangzhou. Ze komt zelfs op de 7e plaats, ver voor Europese steden die beweren pro-fietsen te zijn, zoals Parijs dat slechts op de 32e positie komt! In Hangzhou, een stad met 9,5 miljoen inwoners, wordt 30% van de verplaatsingen met de fiets gedaan! De tweede Aziatische stad is Tokio, op de 24e positie.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, op het Amerikaanse continent, zijn verschillende grote steden onder de loep genomen. Montreal in Canada neemt daar de eerste plaats in onder de Amerikaanse steden en de 16e plaats in het algemeen. Deze stad wordt gevolgd door Vancouver en San Francisco, respectievelijk 37e en 39e. Op het Noord-Amerikaanse continent wordt de tweewieler inderdaad relatief weinig gebruikt voor stadsritten.