Treinreizen in België wordt duurder vanaf 1 februari 2023

Julie Docsterd,
11-11-2022
Federaal minister van mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) wil dan wel iedereen aansporen om de trein te nemen, toch stijgt de ticketprijs voor treinreizen sterk in februari 2023!
Ruben Christen

Het voorstel werd eind oktober goedgekeurd door de Raad van Bestuur van de NMBS. Vanaf volgend jaar februari zal de trein nemen meer kosten, ook al ziet federaal minister van mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) dat niet zitten. De Belgische spoorwegmaatschappij herinnert er verder aan dat deze tariefverhoging slechts een beperkt deel van de stijging van de exploitatiekosten zal dekken. Het voegde er ook aan toe: “De NMBS wil alles in het werk stellen om haar passagiers terug te laten komen naar de treinen en nieuwe passagiers aan te trekken. Deze prijsverhoging is geen gemakkelijke beslissing, maar de NMBS zal in de toekomst een maximum aan initiatieven op poten zetten om de trein aantrekkelijk te blijven maken.”

Concreet zal de gemiddelde prijsstijging voor alle producten, exclusief abonnementen, vanaf 1 februari 2023 8,73% bedragen. Het tarief voor een standaard ticket zal daarom op die manier worden aangepast.

Voor de overige tarieven zijn de volgende verhogingen voorzien:

  • Senior ticket (65 jaar en ouder): 7,80 € (+ 0,60 €)
  • Youth Ticket (- 26 jaar): 7,10 € (+ 0,50 €)
  • Youth Multi: 57 € in digitaal formaat (+ 4 €) en 59 € op papier (+ 4 €)
  • Youth Holidays: 19 € voor een week (+ 1 €) en 31 € voor een maand (+ 2 €)
  • de prijs van de Local Multi stijgt naar €29 (+€2), terwijl Standard Multi stijgt naar €93 in digitale versie (+€9) en €96 op papier (+€9).
  • de tarieven voor woon-werkverkeer en schoolabonnementen, waarvan de evolutie deels is gebaseerd op de ontwikkeling van de gezondheidsindex, worden met 9,73% verhoogd.