Trektocht naar de top van de Hoge Venen

Julie Docsterd,
30-05-2024
Julie neemt ons mee voor een wandeling in Malmedy, in het hart van de Hoge Venen, tussen rotsen en bergstromen. Een avontuurlijke wandeltocht, gevolgd door een moment van ontspanning.
trekking
© WBT - Charlotte Princen

Ik wilde mijn benen strekken in de vrije natuur, zonder al te ver te moeten rijden. Een vriendin vertelde mij honderduit over de schoonheid van de Hoge Venen, een heuvelachtige streek in de Oostkantons, op de grens met Duitsland. Het soort contreien waar het aantal bewegwijzerde wandelroutes niet bij te houden is. Op aanraden van mijn vriendin trokken we dus oostwaarts om de crêtes de la Warche in te palmen. Een geluk bij ongeluk: we ontsnapten als bij wonder aan de hevige plensbuien van de afgelopen dagen. Tijdens ons avontuur kregen we zelfs het gezelschap van enkele zonnestralen.

De crêtes de la Warche

Het is zaterdagochtend. We zijn er klaar voor: gepakt en gezakt, spijkerschoenen aan de voeten bepleisterd. De crêtes de la Warche is een wandeltocht van 17 kilometer die ontspringt in het dorpje Xhoffraix, gelegen op acht kilometer ten noorden van Malmedy. We parkeren de auto voor de dorpskerk. Nu hoeven we alleen nog maar de wegwijzers te volgen en onszelf moed inspreken, alvorens de idyllische landschappen te verorberen.

Reinhardstein
© WBT - Denis Erroyaux

Na weidse vlaktes zwerft de route door de vallei, over een brug naar de voet van kasteel Reinhardstein, dat fier rechtop staat op zijn rotspunt. Hier zal je, net als wij, je ogen de kost kunnen geven. Dit kasteel is gewoon adem-bene-mend! Het gebouw lag er honderdvijftig jaar lang verlaten bij, tussendoor werd het getroffen door de bliksem, voordat het een complete renovatie onderging die meer dan een jaar duurde. Het resultaat mag gezien worden, want je  kan er nu geanimeerde rondleidingen volgen. Maar dat is voor een andere keer, want vandaag kunnen we niet blijven plakken en moeten we onze reis voortzetten…

Een decor voor kuitenbijters

De route daalt vervolgens af naar het stuwmeer van Robertville. Zet je daarna schrap voor het het moeilijkste deel van de expeditie: een steil pad dat je recht naar de bergkammen voert. De moeilijkheidsgraad van de gehele wandeling is volgens mijn wederhelft een 3 op 5 waard en ik kan hem moeilijk ongelijk geven. Deze wandeltocht is een goede testcase voor je kuiten. Maar de vergezichten compenseren ruimschoots de geleverde inspanningen. Eenmaal boven aangekomen, kijk je uit over de meanderende Warche, een zijrivier van de Amblève. Het uitzicht is om stil van te worden.

Picknick aan de top

Het is daar, aan de top van een bergkam, dat we beslissen om een lunchpauze te nemen. We raden je aan om een grote voorraad water mee te nemen, want wandelen en je tegelijk ingraven met je voeten, droogt uit… Na onze picknick zakken we weer af naar het dal, terwijl de steile rotsen, beekjes en weilanden aan een gezapig tempo voor onze ogen paraderen. Het valt opnieuw op dat de natuur zich van haar goede kant laat zien – bij momenten wanen we ons te midden van de bergen. ‘En dat zo dicht bij huis! Jouw maatje heeft niet gelogen…’, lacht mijn vriend. Al is hij ook een beetje uitgeput na een vijf uur durende trip, picknick inbegrepen.

Een grote kubus in the middle of nowhere

Met trillende benen duiken we de auto in richting ons hotel, het MY Hotel by Intermills, gelegen in Malmedy, in de voormalige papierfabriek van Intermills Steinbach. Het strakke betonnen gebouw lijkt op een grote kubus die achteloos werd neergepoot in de natuur. De kamers van dit 4-sterrenhotel geven uit op Moeder Natuur of op de stad Malmedy. Het hotel beschikt over een fitnessruimte, maar na alle bedrijvigheid van vandaag laten we die liever links liggen… We geven de voorkeur aan het wellnesscentrum zwembad, sauna, hamam en zelfs een massageruimte voorhanden zijn. De luxe huidverzorgingsproducten die gratis beschikbaar zijn in de badkamer beschouwen we als een leuk extraatje. Qua attentie kan het tellen!

my hotel
© WBT - Vincent Ferooz

Een klein bistronomisch feest!

Het is met een zekere cool en sereniteit dat we onze kamer verlaten om beneden een aperitief te nuttigen. We nippen van een cocktail in de gezellige bar, waar een indrukwekkend en ultramoderne haardvuur met alle aandacht gaat lopen. We opteren daarna voor de verfijnde sfeer van het restaurant MY HOTEL. Chef Lionel staat er aan het hoofd van een op-en-top bistronomische keuken met enkele kleppers op het menu. Ik laat mij verleiden door een gerecht bestaande uit gebraden lam, geserveerd met witte asperges en een risottokroket. En het dessert, een cheesecake van witte chocolade en limoen, is ook een puur genot! Ik had niets beters kunnen verzinnen om de voetkrampen te doen vergeten en een dag vol emoties in stijl af te sluiten. En onze hoofden? Die zitten nog propvol herinneringen aan de grandioze landschappen van de Hoge Venen.

my hotel
© WBT - Vincent Ferooz

Liefde op het eerste gezicht:

– De picknick op de top van de bergkammen met een adembenemend uitzicht op de natuurlandschappen en de lager gelegen rivier.

 

Trouver un autre hébergement autour de Malmedy