Wat zijn de veiligste stoelen in een vliegtuig?

Julie Docsterd,
10-03-2024
Er zijn talloze tips en tricks om ervoor te zorgen dat je een goede vliegreis hebt. Sommige mensen gaan zelfs zo ver dat ze willen weten welke stoel het veiligst is in het vliegtuig dat ze zullen nemen...
place
Suheyon Choi

Of je nu aan het gangpad zit of naast een raam, velen vragen zich af welke stoel het handigst is in een vliegtuig. Of het nu is om gemakkelijk toegang te hebben tot de toiletten of om sneller uit de cabine te komen, iedereen heeft zijn eigen gewoontes. Maar hoe zit het op vlak van veiligheid? Welke stoel wordt beschouwd als de veiligste in de cabine?

Volgens een onderzoek van het tijdschrift TIME op basis van maar liefst 35 jaar aan gegevens over vliegtuigongevallen, hebben de stoelen in het midden achterin het vliegtuig het laagste sterftecijfer (28%). De op één na veiligste optie zijn de stoelen in het middenpad van het vliegtuig, met een sterftecijfer van 44%. Hoewel reizigers meestal niet vechten om stoelen achterin en in het midden van het vliegtuig, is het interessant op te merken dat die zich onderscheiden op het gebied van veiligheid bij een ongeval.

Het hogere veiligheidsniveau van die stoelen is logisch. Stoelen achterin een vliegtuig bevinden zich meestal dicht bij de uitgangsrijen en bieden betere bescherming tegen botsingen die eerst de voorkant van het vliegtuig kunnen raken. Bovendien zijn stoelen achterin verwijderd van de brandstoftanks die zich in het midden van het vliegtuig bevinden. Tot slot fungeren middelste stoelen als een ‘buffer’ voor mensen aan beide zijden.

Veiliger dan ooit!

Voor wie nog twijfelt, vliegen is nog nooit zo veilig geweest! Volgens FlightRadar24 waren er in 2019 bijna 70 miljoen vluchten wereldwijd en slechts 287 sterfgevallen. En volgens de National Safety Council van de Verenigde Staten is de kans om te sterven in een vliegtuig ongeveer 1 op de 205.552. Hoewel dit cijfer vergeleken kan worden met de kans om te sterven in een auto, namelijk 1 op de 102, is het ook nuttig om te onthouden dat we dagelijks risico’s nemen en dat vliegreizen ook een risico met zich meebrengen, zij het een ongelooflijk laag risico op een ongeval.