Wenen: 3 verrassende feitjes

François Piette,
20-01-2023
Vienne, ville énigmatique car à la fois rigoureuse, flamboyante et énigmatique. Nous voyons avec vous 3 faits historiques qui risquent fort de vous surprendre !
Leyre

1. Kunstcentrum

Als rijkste stad van Europa tijdens de Renaissance was Wenen het centrum van kunst, muziek en cultuur. Heel wat grote componisten, zoals Mozart, Beethoven en Haydn hebben hier gewoond. Vandaag nog worden hun werken gevierd.

2. Vrede in Europa

We zijn 1815. Napoleon is gevallen. Wat zal er met Frankrijk gebeuren? Wat zal er met Europa gebeuren? Op het Congres van Wenen komen Europese leiders samen om de regels en de grenzen van Europa te herschrijven en een Habsburgse monarchie te stichten. Het is een erg belangrijke periode voor Europa, die de “koningsvrede” genoemd wordt. Maar door de monarchie te stichten, keert Europa een populatie die zich tijdens de tweede helft van de 19de eeuw zal verzetten de rug toe.

3. Opstand in 1848

In 1848 werd het gebrul van de populatie waarover we het hierboven hadden luider om te eindigen in een revolutie. Keizer Ferdinand I vlucht, de geweldsdaden zijn verschrikkelijk. De repressie laat niet op zich wachten. Het leger bombardeert de stad en de verantwoordelijk worden berecht en daarna geëxecuteerd.