Malta, eiland waar de tijd stil is blijven staan

Malta, eiland waar de tijd stil is blijven staan

20/01/2022

De oker- en honingkleurige steen, warm en droog, sculpteert het stadslandschap met als enige begroeiing de balkons bedekt met groen. In de havens doen de kleurrijke vissersboten de zee blauwer uitschijnen dan eender waar ter wereld. Het leven is er kalm, op de maat van religieuze feesten doorheen het jaar, met de Goede Week en de ‘festas’ van de patroonheiligen. De ideale gelegenheid om te proeven van het lokale leven met al zijn processies, fanfares en vuurwerkspektakels. Comino en Gozo, twee kleine paradijselijke eilanden in de archipel vervolledigen de ontdekkingstocht van deze in de Middellandse Zee verloren rots.

11

Malta, het stenen schip voor anker in de Middellandse Zee

Overladen met lage huizen in okerkleurige steen, verrast Malta met de dichtheid van zijn verstedelijking. Je loopt er snel verloren want de steden en voorsteden lopen over in elkaar, volgen elkaar op, vullen elkaar aan en zijn met elkaar versmolten tot ze een immense stenen stad vormen waarboven klokkentorens en majestueuze koepels uitsteken en de monotonie van de te compacte bewoning doorbreken.

Lees meer

Malta, een mystiek eiland waar de Heilige Geest ademt

De Sint-Janskathedraal met zijn vele schilderijen, wandtapijten en sculpturen vertelt beter dan eender welk ander monument over het geloof dat de ridders van de oude aristocratie in zich droegen.

Lees meer

De zee die Malta omgeeft en zijn zo bijzondere blauwe kleur

La Valletta, wanneer het tijd is om te lunchen, lijkt het leven er tot rust te komen, met vakantie te gaan tot later in de namiddag. De winkels sluiten hun deuren, de kramen op de markt worden opgeborgen, de straten lopen leeg. Het is zo kalm dat je het breken van de golven tegen de kades kan horen opstijgen uit de haven.

Lees meer