Istanbul: 5 toppers op het kruispunt van beschavingen

Julie Docsterd,
25-03-2024
Istanbul, een stad waar geschiedenis, cultuur en moderniteit zich vermengen op de grens van twee continenten. Ontdek deze bestemming aan de hand van 5 niet te missen plaatsen!

1. De Hagia Sophia Moskee

Istanbul
Lewis J Goetz

De Hagia Sophia Moskee, ooit een christelijke basiliek en daarna een moskee, symboliseert perfect de unieke mix van christelijke en islamitische invloeden die Istanbul kenmerkt. De majestueuze koepel en de Byzantijnse mozaïeken bieden een fascinerend kijkje in de religieuze en artistieke geschiedenis van de stad.

2. De Bosporus: een brug tussen twee werelden

Istanbul
Ash Coronado

De Bosporus scheidt Europa van Azië, waardoor Istanbul de enige stad ter wereld is die op twee continenten ligt. Een cruise op de Bosporus biedt een prachtig uitzicht op de Ottomaanse paleizen, middeleeuwse forten en weelderige residenties langs de oevers en onthult de architectonische pracht van de stad.

3. De Grand Bazaar: een labyrint van kleuren en smaken

Istanbul
Mahmut Yildiz

Met meer dan 4.000 winkels verspreid over tientallen steegjes is de Grand Bazaar een van de oudste en grootste overdekte markten ter wereld. Het is een levendige plek, ondergedompeld in het hart van de commerciële drukte van Istanbul, waar bezoekers alles kunnen vinden, van exotische kruiden tot handgemaakte sieraden.

4. De historische wijken Galata en Beyoğlu

Istanbul
Ibrahim Uzun

De wijken Galata en Beyoğlu staan bekend om hun rijke geschiedenis, trendy winkels en bruisend nachtleven. De Galatatoren biedt een panoramisch uitzicht over de stad, terwijl de Istiklal Caddesi, de hoofdstraat van Beyoğlu, een populaire wandelplek is, omzoomd met cafés, kunstgalerijen en theaters.

5. De Blauwe Moskee

Istanbul
Istanbul

De Blauwe Moskee, of Sultanahmet Camii, valt op door zijn zes minaretten en een interieur versierd met meer dan 20.000 blauwe Iznik keramische tegels. Het is een meesterwerk van Ottomaanse architectuur en een actieve plaats van aanbidding, die de islamitische spiritualiteit en kunst weerspiegelt.